Home Sport Otkriven mural Petar Radaković

Otkriven mural Petar Radaković

2084
0

Na inicijativu okupljenih u Riječku enciklopediju Fluminensiju i Klub navijača Armada, a u suradnji s Rijeka sportom danas je na Kantridi otkriven mural Petar Radaković na zidu koji od Atletske dvorane Kantrida vodi prema stadionu. Mural Petar Radaković djelo je autora Eduarda Filipovića SEC, apsolventa APURI, uz pomoć drugog riječkog eritera – BIENa.


foto: andrej turina

Petar Radaković je rođen 22. veljače 1937. godine u Rijeci gdje je proveo cijelu profesionalnu karijeru u kojoj je stekao status legende. Igrao je na poziciji desnog krila, te je bio član momčadi Rijeke koja je 1958. godine u kvalifikacijama izborila povratak u prvu jugoslavensku ligu. U Rijeci je počeo igrati 1952. godine a za prvu momčad Rijeke je u razdoblju od 1954. do 1966. godine odigrao 408 utakmica i postigao sveukupno 68 pogodaka.

Radaković je bio član i jugoslavenske nogometne reprezentacije za koju je nastupio 19 puta i pritom postigao 3 pogotka. Debitirao je 18. lipnja 1961. godine u Beogradu na utakmici reprezentacije Jugoslavije protiv reprezentacije Maroka. Nastupio je i na Svjetskom prvenstvu 1962. u Čileu, gdje je Jugoslavija osvojila četvrto mjesto. Na tom prvenstvu, u četvrt završnici, postigao je pobjedonosni pogodak za prvu pobjedu Jugoslavije nad SR Njemačkom na Svjetskim prvenstvima. Posljednji put za reprezentaciju Jugoslavije nastupio je 27. rujna 1964. godine u Beču protiv Austrije.

Radaković je preminuo 1. studenoga 1966. godine, u 29 godini života, na putu za bolnicu, nakon što je na treningu doživio srčani udar. Bio je istinska legenda Rijeke, te se na njegovom pogrebu 2. studenoga 1966. godine okupilo više od petnaest tisuća ljudi.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here