Home Vijesti Otvorena željeznička linija Trst – Rijeka

Otvorena željeznička linija Trst – Rijeka

243
0
191 001 INR Villa Opicina 21 05 20 1 (1)
Villa Opicina

Prvi međunarodni sezonski vlak na novoj izravnoj putničkoj željezničkoj liniji koja povezuje Trst (Villa Opicina) i Rijeku preko Slovenije svečano je dočekan danas na riječkom željezničkom kolodvoru.

Vrijeme Putovanja i Rasporedi

Vlakovi na relaciji Villa Opicina – Rijeka – Villa Opicina bit će u prometu od danas do kraja rujna, polazeći iz Trsta, odnosno Villa Opicine, u 7:50 sati, dok je povratak iz Rijeke predviđen za 18:25 sati.

Stanice

Vlak će stati i prihvatiti putnike na kolodvorima Opatija Matulji i Šapjane u Hrvatskoj, te u Ilirskoj Bistrici, Pivki, Divači i Sežani u Sloveniji. Ovo višesustavno elektromotorno vlak u vlasništvu Slovenskih željeznica ima kapacitet od 235 sjedala, s mjesta za bicikle i dječja kolica, te osiguranim ulaskom osoba s invaliditetom i smanjenom pokretljivošću.

Cijene i Usluge

Cijena karte za vožnju od Ville Opicine do Rijeke iznosi osam eura, dok su povratne karte 16 eura. Djeca od 6 do 12 godina putuju po cijeni od četiri eura, a prijevoz djece do šest godina je besplatan. Za prijevoz bicikla potrebno je platiti pet eura, a u vlaku je dostupan besplatan Wi-Fi.

Povezivanje i Održivost

Hrvatske željeznice ističu da će nova linija kvalitetnije povezati ruralna, periferna i prekogranična područja Italije, Slovenije i Hrvatske. Projekt SUSTANCE, kojeg financira Program transnacionalne suradnje Interreg Središnja Europa, predstavlja jednu od šest pilot-aktivnosti u tom smjeru.

Vrijednost Projekta i Budućnost

Ukupna vrijednost projekta iznosi dva milijuna eura, a trajat će do kraja ožujka 2026. godine. Predviđene pilot-aktivnosti uključuju testiranje izravne željezničke veze između Vile Opicine i Rijeke, eksperimentalno proširenje izravne putničke željezničke usluge do Soprona vikendima od travnja do kolovoza, te razvoj ICT aplikacije za prijevozne usluge prilagođene potražnji u perifernim područjima regije Emilia-Romagna.

Ovaj projekt donosi nove mogućnosti za turističko povezivanje te naglašava važnost održive mobilnosti i smanjenja emisije CO2. Kako će se ovaj projekt pokazati u praksi bit će ključno za daljnje planove i suradnju u regiji.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here