Home Vijesti Otvorena zgrada hemodijalize

Otvorena zgrada hemodijalize

215
0

Ministar zdravstva Darko Milinović otvorio je novu zgradu hemodijalize Kliničkog bolničkog centra, čime je završena prva faza izgradnje nove bolnice na jednom lokalitetu. Nova zgrada ima četiri etaže s ukupno šest soba u kojima istovremeno može boraviti četrdesetak pacijenata i jedna je od najsuvremenijih dijaliza u široj regiji. Gradnja dijalize trajala je nešto više od dvije godine, a Ministarstvo zdravstva u njega je uložilo oko 55 milijuna kuna. Izrazivši zadovoljstvo što je otvaranjem dijalize završena prva faza izgradnje nove bolnice, ministar Milinović najavio je početak gradnje druge faze Kliničkog bolničkog centra.

Osim šest soba za pacijente, u suvremeno uređenoj zgradi dijalize nalazi se i nefrološka ambulanta, ambulanta za transplantaciju bubrega, ambulanta za hipertenziju i KMAT, ambulanta za peritonejsku dijalizu, ultrazvučna dijagnostika, dnevni boravak bolesnika na hemodijalizi, prostorni dnevne bolnice, predavaonica, kao i prostorije Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika.

Prema riječima ravnatelja KBC-a Rijeka Hermana Hallera, otvaranje nove zgrade dijalize uvelike će unaprijediti zdravstvenu uslugu za pacijente koji boluju od bubrežnih bolesti. Trenutno usluge dijalize koristi oko 170 pacijenata, a godišnje se obavi 28.000 dijaliza kod kroničnih te 4.000 dijaliza kod akutnih bolesnika. Do sada su pacijenti na raspolaganju imali 25 kreveta te na dijalizu morali dolaziti u čak četiri smjene, a nakon povećanja broja kreveta, pacijenti će se dijalizirati u dvije smjene.

Povećanjem prostora za dijalizu omogućena je integrirana skrb svih bolesnika s kroničnom bolešću bubrega, a u novoj zgradi uveden je i novi sustav za pripremu čiste vode, kako bi se eliminirala mogućnost upale u pacijenta.

Svečanom otvaranju zgrade dijalize prisustvovao je i zamjenik riječkog gradonačelnika Željko Jovanović, istaknuvši kako nova zgrada neće samo povećati kvalitetu zdravstvene usluge, već i svi liječnici predvođeni pročelnikom Zavoda za nefrologiju i dijalizu, dr. Sanjinom Račkim, dobiti uvjete za rad koje po svojoj stručnosti i zaslužuju.

Župan Zlatko Komadina istaknuo je kako će s početkom rada nove dijalize liječenje bubrežnih bolesnika u Primorsko-goranskoj županiji podići na zavidnu razinu, budući da su na otocima i Gorskom kotaru proteklih godina otvoreni područni centri za dijalizu. Sveti blagoslov zazvao je msgr. Ivoslav Linić, rektor katedrale Svetog Vida u Rijeci. (tekst/foto: rijeka.hr)

Previous articleVidošević: Odlične razvojne mogućnosti Rijeke i županije
Next articleNovaković: Skočić me preporodio

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here