Home Vijesti Otvoreno pismo Eko Kvarnera Jadranki Kosor

Otvoreno pismo Eko Kvarnera Jadranki Kosor

749
0

Iz udruge Eko Kvarner predsjednici Vlade RH Jadranki Kosor uputili su otvoreno pismo kojim su reagirali na premijerkinu najavu ponovnog pokušaja realizacije projekta Družba Adria. Kako stoji u pismu, nakon te izjave premijerke Kosor, u proteklih tjedan dana aktivisti Eko Kvarnera razgovarali su s tridesetak uglednih domaćih i međunarodnih znanstvenika specijaliziranih za problematike pojedinih aspekata tog projekta, te su na temelju njihovih ekspertiza došli do spoznaje da niti jedan od niza neizbježnih ekoloških problema koji su i doveli do odustajanja od realizacije projekta Družba Adria odbacivanjem Studije utjecaja na okoliš za taj projekt 26. listopada 2006. godine do sada nije u potpunosti i uspješno riješen.

Također se ističe da je i dalje eventualna korist RH u slučaju realizacije ovoga projekta izuzetno mala i u potpunosti neproporcionalna neizbježnim gubicima u turizmu i ribarstvu, čak i bez mogućih incidenata kao što je moguća havarija tankera.

Iz Eko Kvarnera podsjećaju da je još uvijek važeći podatak da je prihod (a ne dobit) koji bi se u slučaju transporta 5 milijuna tona nafte preko luke u Omišlju ostvario, svega desetak milijuna dolara, što je u odnosu na ukupnu vrijednost pretovarene nafte (2 milijarde dolara) najbolji pokazatelj da je ovaj projekt loše ugovoren posao za Republiku Hrvatsku.