Mozaik

Ovacijama okrunjen riječki Macbeth

Ovacijama okrunjen riječki Macbeth

Prvi dojam: „Rijetko viđen spektakl!” Impresionirana premijerna publika aplaudirala je više od petnaest minuta velikom ansamblu opere „Macbeth” Giuseppea Verdija na početku Trilogije Verdi-Shakespare-Surian!

Opera Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca na svojoj je pozornici, pred prepunim gledalištem, dočarala glazbenu tragediju u kojoj su se spojile, kažu operni znalci u publici, umjetničke veličine – Shakespeare, Verdi, Surian i Kristina Kolar.

„Visoka razina. Gradiralo se do crescenda, ali vrlo suptilno. Ova predstava može bilo gdje, pred bilo koju publiku. Glazbeno posve ostvarena, osjeti se pomlađeni orkestar, pomlađeni zbor, pohvale cijelom autorskom timu, sjajnim solistima”, „Oduševljeni smo, potpuni doživljaj. Naši solisti, riječke snage, nevjerojatni su”, „Pjevači su fantastični, savršenih mogućnosti. Kristina Kolar je snažna Lady Macbeth, realna i ostvarena do najsitnijih detalja i glasom i glumom. Na početku me zabrinulo što nema scenografije, ali vrlo brzo – scena se ispunila pokretom i svjetlom. Pod snažnim sam dojmom”, „Zbor je odličan”, „Jako mi se sviđa Macduff Marka Fortunata”, „Scenska vizija – izuzetna! Macbethova duboka bol i užas što se reflektiraju na Surianovom licu – on je genijalan glumac”, „Surian i Kolar fenomenalni. Ne mogu se nadiviti predstavi”, „Fascinantna je Macbethova unutarnja borba između straha, savjesti i jake želje za moći. Trenutak s kamerom je odličan”, „Riječki Macbeth – doživjela sam ga intimnim kao film i velikim kao operu”, „Dramaturgija i režija – sjajne. Pravi je spoj s Otellom. Iščekujemo Falstaffa!“

Operom „Macbeth” dirigirao je maestro Marco Boemi, dramaturg-redatelj je Marin Blažević.

Intendant HNK Zajc Marin Blažević i predsjednik Odbora za kulturu Gradskog vijeća Zvonimir Peranić

Solisti riječkog „Macbetha” su riječke snage: Giorgio Surian kao Macbeth, Kristina Kolar kao Lady Macbeth, Dario Bercich kao Banco, Marko Fortunato kao škotski plemić Macduff, Vanja Zelčić kao Dama, Davor Lešić kao Duncanov sin Malcolm, Slavko Sekulić kao Medico i kao Sicario, Saša Matovina kao Macbethov glasnik, tri prikaze bile su Morana Pleše, Nataliya Marycheva i Dario Bercich te Luka Babić kao Bancov sin Fleanzio. Sudjeluje orkestar i zbor Opere, članovi Baleta te polaznici Kazališne radionice Riječkog kazališta mladih „Kamov”.

Koreografiju i scenski pokret osmislila je Selma Banich, svjetlo oblikovao Dalibor Fugošić, a video Marin Lukanović koji je iz prvog reda partera uživo snimao krupne kadrove častohlepnog kraljevskog para. Autorski tim opere „Macbeth” čini još i deset studenata scenografije Accademia di Belle Arti di Brera, Milano: Irene Belingheri, Rosa Casciello, Andrea Ceriani, Silvia Fonti, Riccardo Mainetti, Francesca Moioli, Maddalena Moretti, Eleonora Nardo, Caterina Pomante i Giorgia Ruzzante pod mentorstvom Edoarda Sanchija. Koncertni je majstor Romeo Drucker, zborovoditeljica je Nicoletta Olivieri. Asistent dirigenta je Igor Vlajnić, a asistentica dramaturga-redatelja Gilda Maria Castellano.

„Macbeth“ je ponovno na sceni riječkog Kazališta u ponedjeljak i srijedu, 16. i 18. travnja s početkom u 19.00 sati.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Nizom radionica nastavljaju se Dani darovitih učenika

spMarch 21, 2019

FOTO: ‘I zvijezde štucaju’ – predstava o gradu koji je oduvijek prihvaćao razlike

spMarch 20, 2019

(VIDEO)”Rijeka sreće” na Molo longu: Lampionima do glazbala za djecu sa sindromom Down

spMarch 20, 2019

Rijeka sreće – lampionima do glazbala

spMarch 18, 2019

Znanstveni skup 300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom

spMarch 18, 2019

Trgovačka i tekstilna škola u Rijeci najbolja u kategoriji Videorad!

spMarch 15, 2019

Pituri nemaju sjećanja: Punokrvna komedija nobelovca Darija Foa (FOTO)

spMarch 15, 2019

Riječki NORD na istočno-europskoj turneji

spMarch 15, 2019

Matko Jelavić Obersnela optužio da ga je raspizdio, ovaj mu nije ostao dužan!

spMarch 14, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.