Home Vijesti Ovako je izgledala noć u zračnoj bazi Engels: Ruski bombarderi bruje iznad...

Ovako je izgledala noć u zračnoj bazi Engels: Ruski bombarderi bruje iznad grada! (VIDEO)

83
0

Ruska strateška avijacija kasno sinoć i rano jutros započela je raketne udare nakon gotovo dvomjesečne pauze po ciljevima diljem Ukrajine. I dok Ukrajinci tvrde da su sve rakete i dronovi oboreni, u javnost izlaze videosnimke raketnih udara i bitaka protuzračne obrane.

Građani regije Saratov na jugoistoku Rusije, gdje se nalazi zračna baza Engels 2 u kojoj se nalaze strateški bombarderi TU-95MS i TU-160, bili su vrlo živahni.

Građani javljaju da su cijelu noć čuli bombardere kako uzlijeću i slijeću na aerodrom.

Svi zrakoplovi, a samo iz Engelsa ih je navodno bilo 11, letjeli su prema Kaspijskom jezeru. Inače, od nedjelje navečer zračni prostor iznad Astrahanske oblasti zatvoren je za sav civilni promet, dok se nastavljaju raketni napadi na ciljeve diljem Ukrajine.

Osim Saratova i Volgograda čuli su se i bombarderi i to TU-160. Velik broj bombardera poletio je i iz baze Olenja na sjeveroistoku Rusije. Trenutno u toj bazi rusko strateško zrakoplovstvo ima 7 strateških bombardera Tupov TU-160, od kojih svaki nosi 12 krstarećih projektila H-101, koji se u posljednje vrijeme sve više koriste u napadima na Ukrajinu, koji su obnovljeni u ponedjeljak, listopada 10. 2022. Osim TU-160, u bazi je registrirana prisutnost 4 Tu 95MS, od kojih svaki nosi 8 krstarećih projektila H-101 dometa 5000 km.

Strateško zrakoplovstvo Oružanih snaga Ruske Federacije kao zračna komponenta nuklearne trijade. Nakon raspada SSSR-a 1998. godine strateško zrakoplovstvo preformirano je u 37. zračnu armiju Vrhovnog zapovjedništva strateške namjene. Od 1. prosinca 2009. godine, radi učinkovitije i centralizirane uporabe strateškog zrakoplovstva, dodijeljeni su Zapovjedništvu dalekometnog zrakoplovstva u bazi Engels u Saratovskoj oblasti i predstavljaju operativno strateški sastav ruskih oružanih snaga, podređenih zapovjedništvu zrakoplovstva. Glavnu snagu strateškog zrakoplovstva čine 64 zrakoplova TU-95, 16 bombardera Tu-16, 90 bombardera dugog dometa TU-22M3. Od 2007. pokrenuti su letovi i patrole u neutralnim vodama od sjeverne Europe do Pacifika. Misije koje se i danas provode unatoč ratu u Ukrajini nastavljaju se danas od 10 do 22 sata na visinama preko 10.000 m u grupama od dva do četiri aviona od Atlantika, Arktičkog oceana do Tihog oceana.

U nedjeljnom napadu najviše je stradao Pavlograd, gdje je dignuto u zrak skladište raketa, a raketnim gorivom bombardiran je i željeznički kolodvor.

Previous articleIvković: Ne mogu dica igrati za Hajduk, pa izgubili su od Rudeša
Next articleVIDEO: Igrači Dinama i BBB-i nadglasali Grdovića i hajdučke na Poljudu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here