Home Vijesti Paklene vrućine trajat će tjednima, noći će biti tropske

Paklene vrućine trajat će tjednima, noći će biti tropske

2033
0

Prvi ovogodišnji toplinski val, izazvan pritjecanjem vrlo toplog zraka po visini s juga i jugozapada, odnosno iz sjeverne Afrike, zahvatio je Hrvatsku.

U utorak će diljem zemlje biti sunčano i vruće. Vjetar slab do umjeren jugozapadni i zapadni, na moru i jugoistočni. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 16 do 21, na obali i otocima između 20 i 25 Celzijevih stupnjeva. Najviša dnevna temperatura od 32 do 37 stupnjeva.

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) za utorak je izdao upozorenje o umjerenoj opasnosti od toplinskog vala za Zagreb, Karlovac, Knin, Gospić, Rijeku, Split i Dubrovnik, a za Osijek upozorava na veliku opasnost od toplinskog vala.

Sunčano i vruće vrijeme pravladavat će u zemlji veći dio ovoga tjedna, a vrhunac toplinskog vala očekuje se sredinom tjedna. DHMZ upozorava na vrlo veliku opasnost od toplinskog vala u Osijeku i Zagrebu.

Temperature bi ponegdje mogle narasti i do 38 Celzijevih stupnjeva, a noći će biti tropske. Minimalna temperatura noću se neće spuštati ispod 20 stupnjeva. Malo manje vrućine očekuju se krajem tjedna.

– Prema raspoloživim prognostičkim kartama, u ostatku lipnja, a vrlo vjerojatno i prvoj polovini srpnja nastavit će se natprosječno toplo vrijeme. Pritom su i dalje izgledna razdoblja izraženog odstupanja temperature zraka u odnosu na prosjek, tj. toplinski valovi. Međutim, na duljoj vremenskoj skali nemoguće je prognozirati njihovu pojavu, trajanje i intenzitet. Razdoblja vrućine povremeno će biti prekidana prodorima svježijeg zraka, ponekad praćena i grmljavinskim pljuskovima, osobito na kopnu. Prvo nas takvo osvježenje očekuje vjerojatno krajem ovog tjedna – rekla nam je meteorologinja Tomislava Hojsak iz DHMZ-a.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) izdao je naputke o ponašanju za velikih vrućina. Ističu da je potrebno piti dovoljno tekućine te napitke bez kofeina, alkohola i šećera.

Dodaju da treba izbjegavati boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati, a to se posebice odnosi na djecu, trudnice, starije osobe, srčane bolesnike te one s kroničnim bolestima.

Osobe koje rade na otvorenom kao, primjerice, građevinski radnici, trebaju se češće odmarati, sklanjati u hlad i piti čašu do čašu i pol vode svakih 30 minuta. HZJZ preporučuje tuširanje u mlakoj vodi ili zamatanje u hladne mokre ručnike.

Nastavni zavod “Dr. Andrija Štampar” objavio je preporuke po kojima se starije osobe u pravilu ne smiju izlagati suncu u razdoblju od 11 do 16 sati, a ako to čine, preporuka je da se zaštite šeširom, maramom ili kapom te nose laganiju prozračnu odjeću i obuću.

Potrebno je dnevno uzimati do dvije litre negazirane vode, juha, variva ili čajeva te puno sezonskog voća i povrća, a izbjegavati prženu, pohanu, slatku i jako zasoljenu hrane te začinjena jela.

“Uz pridržavanje uputa liječnika o liječenju i uzimanju lijekova, nužna je učestalija kontrola krvnog tlaka, a pojava glavobolje, mučnine, vrtoglavice i dehidracije, suhoće usta i kože znaju biti znak za uzbunu”, naglašavaju stručnjaci iz “Štampara”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here