Home Mozaik Partizanske pjesme postaju nematerijalna kulturna baština u Sloveniji

Partizanske pjesme postaju nematerijalna kulturna baština u Sloveniji

185
0
MV5BY2I2Nzg4MTAtMDBiZC00MTQ5LWFjZDItZDNhMGY2ODczNjU3XkEyXkFqcGdeQXVyNzI2Mjg4MDg@. V1
Screenshot Partizani

Partizanske pjesme, koje imaju duboko ukorijenjenu povijest u slovenskoj kulturi, nedavno su upisane u registar nematerijalne kulturne baštine Slovenije. Ovaj korak predstavlja značajan doprinos očuvanju glazbenog nasljeđa koje je nastalo tijekom Drugog svjetskog rata i koje je nastavilo živjeti kroz desetljeća.

Povijest i Nastanak Partizanskih Pjesama

Slovenske partizanske pjesme pojavile su se tijekom Drugog svjetskog rata, kao izraz otpora i borbe protiv okupatora. U početku su to bile narodne borbene pjesme, koje su kasnije prerađene i prilagođene za izvođenje u partizanskim zborovima. Nakon rata, došlo je do bogate produkcije skladbi koje su pisane specifično za zborove, čime su partizanske pjesme postale stub državne glazbene produkcije.

Inicijativa za Očuvanje

Inicijativu za upis partizanskih pjesama u registar nematerijalne kulturne baštine pokrenuo je Partizanski zbor iz Ljubljane. Ovo udruženje ima ključnu ulogu u očuvanju i promociji ovog važnog dijela slovenske kulturne baštine. U registar je uvršteno stotinjak pjesama s ciljem da budu sačuvane za buduće generacije.

Izjava Slovenskog Ministarstva Kulture

Slovensko ministarstvo kulture u priopćenju je naglasilo značaj ovih pjesama, ističući da slovenske partizanske pjesme potječu od narodnih borbenih pjesama. Tijekom rata, te su pjesme pjevale grupe partizanskih boraca, često kao dio kazališnih ili kulturnih skupina koje su nastupale na kulturnim manifestacijama u partizanskim jedinicama ili na oslobođenim teritorijama.

Evolucija i Utjecaj

Nakon Drugog svjetskog rata, partizanske pjesme postale su sastavni dio formalnog obrazovanja i državne glazbene produkcije. Međutim, nakon 1991. godine, ove pjesme su se izvodile uglavnom na neformalnim mjestima. U posljednjih nekoliko godina, zabilježen je porast interesa za partizanske pjesme, s brojnim zborovima i pjevačkim skupinama koje su iznova otkrile njihov kulturološki potencijal.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here