Home Kolumne Pauletta: Nova politička stranka

Pauletta: Nova politička stranka

5041
0
ivo josipovic(3)
Piše: Ivan Pauletta

Slušamo ovih dana o formiranju nove političke stranke. Svojevremeno kada se na račun nacionalnosti moglo i šaliti govorilo se “Tri Hrvata četiri stranke”. Danas se broj registriranih stranaka u HR popeo na 167. Da, sto šezdeset i sedam.
Respektabilan je to kvantum u odnosu na politički aktivno stanovništvo. Veliki je to broj i u odnosu na moguće političke opcije ma koliko te opcije fragmentirali. Ispada da svatko tko se hoće politički iskazati mora imati svoju stranku. Ne znam je li i jedna stranka prepoznatljiva po svom programu ili svom djelovanju. Od samog početka se stranke najviše, a koji put i jedino, prepoznaju po predsjedniku odnosno po vodstvu stranke. Nikada ne slušamo o političkoj viziji koju predlaže. Taj razgovor u Hrvatskoj uopće ne postoji, čujemo samo tam – tam bubnjeve uz monotono mrmljanje “Mi smo bolji – mi smo bolji”. To je sve što stranke najavljuju, drugo kao da ne znaju. Vjerujem da i ne znaju. Nikada niti jednu stranku, uključujem tu i najveće, nećete čuti u nekoj viziji koja je u skladu sa njihovom samodeklariranoj opredijeljenosti. Najmanje se takve konfrontacije mogu čuti u Saboru ili na kakvom političkom sučeljavanju. Lijevo, centar ili desno tu ne postoji, ne egzistira. Osim buke, stvarni politički prostor je tabula rasa.
Građani su se opredijelili više prema mržnji iskazanoj u prvim danima formiranja države, nego prema ideologiji odnosno programima. Građani u poslušnosti, su se kao i stranke u djelovanju, više oslanjali na osjećaje a manje na racionalno. Koliko je to dobro, prosudite sami. Daleko smo od građanskog poimanja stranačke opredijeljenosti. Postoji li u nekoj skupini, na primjer u porodici, miran suživot dvoje osoba različite stranačke pripadnosti? Društvo se dijele po toj odrednici, i to prema strankama koje se ni same tako ne dijele.
U sve to se želi uključiti i donedavni predsjednik. S obzirom na njegovu poznatu čvrstu odlučnost u plinovitom stanju možemo se nadati već viđenom. Za novu najavljenu stranku znamo da je zagovara, odnosno najavljuje jedino bivši predsjednik države. Zna čovjek što hoće, a odlučnost mu ne fali – sve pod geslom “možda”. U početku je tražio kod koga bi se skrasio, no tu je nešto zaškripalo te je odlučio na “hands made” aktivnost. Možda se dogodi i “hands up”, sve su opcije moguće. Kod tih stranaka je nezgodno što imaju samo jedno predsjedničko mjesto, i ono je redovito zauzeto. Napustio je naš junak stranku iz koje je potekao, stranku koja ga je kandidirala, stranku koja ga je podržala u kampanji. Nezahvalnosti mu ne fali, fini je to gospodin.
Kaže da će stranka biti lijeva, lijeva u centru. Zanimljivo kako se svi guraju u centar, sumnjam da u tom centru ima još prostora za disanje. I još samo to, iz centra se nikada ništa nije pokrenulo. Centar znači i balansiranje u političkoj areni.
Ne znam čime se iskazao u pet godina mandata. Nisam primijetio da je na nečemu inzistirao, na nečemu što mu je falilo u ostvarenju svojih političkih vizija, pa sad hoće preko političkog djelovanja to progurati. Jasno svatko ima pravo da si nađe kruha povrh pogače.
Obnašati predsjedničku dužnost znači pokupiti i opremiti se sa izvanrednim iskustvom. Obično, u normalnom svijetu, te osobe si mogu lakoćom naći dodatno uhljebljenje kod neke izvozničke firme, ili na nekoj savjetničkom poslu, ili predavanjima – na primjer. Kontakti sa raznim državama i jasno državnicima i političarima dobra su podloga za to. Vjerojatno u Hrvatskoj nije tako, tu ljudi nikomu ne trebaju, svatko je svoj majstor. No možda se varam, možda je to u pitanju ove ličnosti koja se možda ne želi bačkati s nekim svakodnevnim stvarima, Hoće čovjek u visoku politiku.
No, ne vjerujem da se od istoga može nešto i očekivati, nešto ostvariti. Ne znam kolika je najava iz novina da će biti premijer točna. Ako je to rekao, mogu zaključiti da boluje od nekog političkog PTSP-a.
Ne preostaje nam drugo nego da čekamo i vidimo. To, čekanje, u Hrvatskoj je inače normalno stanje – čekamo bolje, čekamo promjene, čekamo sutra. (Ivan Pauletta)

Previous articleOdržan prvi “Molo longo trk”
Next articleSnježani Pejčić zlatna medalja na Svjetskom kupu uz europski rekord!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here