Home Kolumne Pauletta: Policija i regije

Pauletta: Policija i regije

1628
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Piše: Ivan Pauletta
Piše: Ivan Pauletta
I opet se nešto priča. I ako još nije rečeno ništa konkretno ali upravo radi toga unaprijed se bojim najavljivanih velikih projekata. Ministru policije se prohtjelo da na mala vrata ugura novi lokalni ustroj Hrvatske. Nikako se drukčije ne može nazvati to kao prestrojavanje lokalnih policijskih uprava u ovoj bajnoj zemlji. Zanemaruje se kod toga mnogo toga, što se naravno hoće zaobići.
Da, izgleda da se i dalje nastoji, da sve u ovoj zemlji ovisi o centralnoj vlasti. Zaboravlja se što je centralizam donio, imali smo ga dugo, predugo. Ako se ustroj regija planira iz centra i odlučuje u centru, tada ćemo imati VLAST VIŠE dok građanima treba USLUGA VIŠE. No, pogreška je u samom pristupu. Regije se nikako ne mogu stvarati iz jedne ili radi jedne državne funkcije. Sjetimo se eksperimenta kada su razne struke kao vježbu predlagale rješenje grada. Svaka struka je dala svoj najbolji prijedlog što je u završnici rezultiralo totalnim kaosom. Regionalni, kao i svaki drugi ustroj mora se planirati i stvarati u zajedništvu, tek tako će se dobiti optimalno rješenje. No, i dalje se zaboravlja u ovom slučaju najvažnije, a to, da se ustroj države na regije ne može, ne smije, raditi iz centra. Regiju mogu predlagati samo autonomne općine i gradovi. Regija se sastoji iz skupa, iz grozda općina, iz njih nastaje i njima treba služiti.
Prvo i vrlo važno je da se građane informira, zašto se što mijenja i što će to donijeti. Zatim bi trebalo reći vrijeme preustroja. Jasno, netko mora uzeti odgovornost za bilo koje pa tako i za ove radnje u državi u kojoj su, kao i u svakoj demokratskoj državi u svijetu građani osnovni sastavni, nosivi i odlučujući element. Zato nam recite, koliko će to trajati, koliko i što će se time dobiti, te koliko će to koštati?
No, od prvog dana postojanja ove države ima puno toga nelogičnoga, dubioznog i mutnog. Nagutali smo se u četvrt stoljeća toliko gluposti i laži, da nam je toga dosta za par sljedećih života.
Znam da se u Jugo/Hr školama mnogo toga nije učilo. Ne uči se ni danas sve što može biti kao neka razorna tema. Kreiraju se skoro pa debili a ne samosvjesne i odgovorne osobe. Fali nam još samo katedra kakvog šofer/generala, pod pokroviteljstvom iz nekog šatora u gradu pa da budemo kvit, zadovoljni školstvom. Država, misle ministri pa tako i ministar policije mora biti centralistička. Ne vide, neće da vide da je 2/3 svijeta organizirano na federalnoj osnovi. Njemačka, SAD, Kanada, Švicarska…ove zemlje i brojne druge nisu formirali komunistički generali i što im se ima prigovoriti u organizaciji i uspješnosti države? O dužnostima, pravima i obavezama regija se ne zbori, to kao nije važno. Ne mogu se utješiti ni onom da je put u pakao sazdan iz dobrih namjera, nema ovdje nikakvih dobrih namjera.
Prvo bi trebalo znati što je to regionalizam. Kako vidim nitko od vodećih političkih kadrova to ne zna. Usput rečeno svojevremeno me osupnuo ministar vanjskih poslova koji nije znao razliku između dva državljanstva i dvojnog državljanstva. Ništa zato, dotični si je našao dobro plaćen posao vani. Naravno znanje ne treba. Tko uopće šiša znanje u ovoj državi nametnutih političkih mudraca. Bitno je biti podoban. Znanje je to za koje ne treba školska sprema. Daleko je bolje u ovoj državi znati nametati se, ulagivati, busati u domoljubna prsa, nego nešto znati iz struke koja je propisana za radno mjesto. To što se vani često smiju na račun HR dužnosnika nikom ništa, ponos se zagubio već kod prvog mita. Takva nam je država, takvi smo mi, bolje je znati mrziti nego znati znanje.
No, vraćam se predloženom preustroju lijepe nečije. Kod svih ovih, uvijek samo načetih tema, nikada se ne spominje trojednica od koje je nastala Hrvatska. Često se zadire u prošlost, izvlače se iz zaborava riječi ili neki nazivi, i sve se to opravdava kao “to je naše izvorno”. Zašto se taj aksiom (vrijednosti iz prošlosti) ne koristi kod ustroja države. Zašto ne možemo otvoreno čuti zbog čega se odričemo Dalmacije, Slavonije i Hrvatske, te oktroirane i amputirane Istre, kao izvorne sastavnice sadašnje države?
Plaši me sama pomisao, da se državni ustroj planira iz ili radi unutrašnjih poslova u državi koju je stvarao komunistički general. Mislim da smo na dobrom putu da dostignemo južno-američke države prošlog stoljeća.
Dva oživjela stališa; uniforme i križevi definiraju sadašnju Hrvatsku. Kuda to vodi?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here