Vijesti

Peti hrvatski slavistički kongres u Rijeci

Peti hrvatski slavistički kongres u Rijeci

Uoči Petog hrvatskog slavističkog kongresa koji će se održavati od 7. do 10. rujna u Rijeci, održan je prijem za laureate i članove Organizacijskog odbora Kongresa u Salonu Grada Rijeke. Ovogodišnji Laureti su prof. emeritus Josip Silić, akademik István Nyomárkay i profesor emeritus Viktor Žmegač.

Laureate i članove Organizacijskoga odbora te njihove goste u ime Grada Rijeke primio je gradonačelnik Vojko Obersnel sa svojim zamjenicima Željkom Jovanovićem i Miroslavom Matešićem te pročelnicom Odjela za kulturu Ivankom Persić. Uz laureate prof. emeritusa Josipa Silića i akademika Istvána Nyomárkaya, na prijamu su bili i članovi Organizacijskog odbora prof. dr. Marija Turk, predsjednica, prof. dr. Ines Srdoč-Konestra, zamjenica predsjednice, Maja Opašić, prof., Saša Potočnjak, prof., prof. dr. Marko Samardžija, prof. dr. Stipe Botica, predsjednik Hrvatskoga filološkog društva, prof. dr. Diana Stolac, prof. dr. Milorad Stojević, prof. dr. Irvin Lukežić te prof. dr. Karol Visinko.


foto: rijeka.hr

Gradonačelnik Vojko Obersnel čestitao je laureatima na postignutom uspjehu i Filozofskom fakultetu na organizaciji ovog prestižnog kongresa. Ukazao je na ciljeve slavističkih kongresa, a to je promicanje hrvatskoga jezika, književnosti i kulture u Republici Hrvatskoj i izvan njezinih granica. No isto tako, smatra gradonačelnik njegovo održavanje u Rijeci znači afirmaciju Odsjeka za kroatistiku, Filozofskog fakulteta i Sveučilišta kao znanstvenih središta, ali naravno i samog grada Rijeke. Okupljanje kroatista i slavista omogućuje prepoznavanje Rijeke kao kroatističkog, odnosno slavističkog centra među afirmiranim europskim i svjetskim centrima. Kao jednu od posebnosti koju ovaj Kongres nosi je činjenica da je u njegovom centru zastupljena tema specifično vezana uz Rijeku, a to je lik i djelo Janka Polića Kamova, čiju obljetnicu oblježava Grad Rijeka u kampanji “Zaljepite se na Kamova”. Također, naglasio je gradonačelnik, još je jedna tema specifična uz ovaj kraj, a to je čakavski izričaj o kojoj će se dosta govoriti na Kongresu.

Profesor emeritus Josip Silić, dobio je medalju Stjepana Ivšića koja se dodjeljuje za doprinos proučavanju i promicanju jezikoslovne kroatistike hrvatskim lingvistima, kazala je prof. dr. Marija Turk. Profesor emeritus Viktor Žmegač, dobio je medalju Antuna Barca koja se dodjeljuje za doprinos proučavanju i promicanju znanosti o hrvatskoj književnosti hrvatskim povjesničarima ili teoretičarima znanosti o književnosti dok je prof. dr. Istvan Nyomarkay, mađarski slavist i kroatist, dobio medalju Vatroslava Jagića koja se dodjeljuje filologu izvan Hrvatske. (rijeka.hr)

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Obersnel zadovoljan komunalnim redarima, grad nabavlja kamere za kažnjavanje nepropisnog parkiranja

spMarch 20, 2019

S otuđenim vozilom prouzročio prometnu nesreću

spMarch 20, 2019

FOTO: Znanstveni skup ‘300 godina proglašenja Rijeke slobodnom lukom’

spMarch 19, 2019

U parku u Rijeci curicu i dječaka napao nožem, objavljeni detalji

spMarch 19, 2019

28-godišnjak vozio Bmw Zg oznaka i napuhao 2,17 promila!

spMarch 19, 2019

Snježna mećava na Učki

spMarch 18, 2019

Svečanom akademijom obilježeno 300 godina od proglašenja Rijeke slobodnom kraljevskom lukom

spMarch 18, 2019

Vozio ‘alfu’ s 2,11 promila pa udario u teretno vozilo

spMarch 18, 2019

Nakon nereda na utakmici Naprijed – Vinodol uhićena dvojica 19-godišnjaka

spMarch 18, 2019

Portal Rijeka Danas je godinama vodeći news portal Rijeke i Kvarnera s najaktualnijim novostima iz svijeta politike, sporta, zabave, kulture i biznisa. Možete nas pratiti putem web adresa www.rijekadanas.com i www.kvarnerdanas.com kao i putem naše facebook stranice: https://www.facebook.com/rijekadanas

Copyright © 2017 Rijeka danas.