Home Vijesti PGŽ pred totalnim lockdownom?

PGŽ pred totalnim lockdownom?

6180
0

Načelnik Stožera civilne zaštite Primorsko-goranske županije Mladen Šćulac istaknuo je da će, ako se broj oboljelih u županiji bude povećavao, Stožer razmatrati i strože mjere od ovih koje su sad na snazi.

– To bi bilo zatvaranje svih objekata i trgovina. Te teške mjere je teško izbjeći, a sve to radimo u cilju zaštite zdravlja građana, rekao je Šćulac, gostujući u Dnevniku N1 televizije.

On je istaknuo da zatvaranje u Primorsko-goranskoj županiji u ovom trenutku nije potpuno, kako je to bio slučaj u cijeloj Hrvatskoj na početku pandemije, nego je selektivno. Ako brojke ne budu ozbiljnije pale, istaknuo je, pristupit će se zatvaranju svih objekata, osim trgovina prehranom.

– Ako ove mjere ne daju rezultat, morat ćemo uvesti rad samo za trgovine hrane i pića. Zatvorene bi bile sve trgovine obućom i odjećom, a to se odnosi na sve koji prodaju takvu robu, neovisno o tome jesu li u malim trgovinama ili u trgovačkim centrima, rekao je Šćulac.

Stroge mjere u Primorsko-goranskoj, koje su na snazi pet dana, nisu za sada dale ozbiljnije rezultate, ali prava analiza moći će se napraviti tek nakon dva tjedna. Danas je, podsjetimo, u Primorsko-goranskoj zabilježeno 323 slučaja novozaraženih osoba.

– Nažalost, do danas nije vidljiv velik pomak prema padu broja oboljelih osoba. Razmišljali smo o tome da će brojevi padati. Pad je malen, nije velik koliko smo očekivali. Raspravit ćemo idući tjedan o mjerama koje ćemo poduzeti, rekao je na tu temu Šćulac.

Do ukidanja lockdowna, pak, doći će kad županija bude imala manje od stotinu zaraženih dnevno i to svakog dana u razdoblju od jednog tjedna.

– Trenutno je manji broj osoba u bolnici nego prije pet dana, kada su nu KBC Rijeka imali pacijenata, dok ih je u Opatiji bilo 28. Broj oboljelih pada, no računamo da bi ublažili mjere tek na 100 oboljelih dnevno u razdoblju cijelog jednog tjedna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here