Home Vijesti Plenković na 30. godišnjici osnutka Talijanske Unije: Talijanska manjina u Hrvatskoj je...

Plenković na 30. godišnjici osnutka Talijanske Unije: Talijanska manjina u Hrvatskoj je bogatstvo našeg društva

821
0

Predsjednik Vlade Andrej Plenković u petak je na svečanosti u Hrvatskom narodnom kazalištu Ivana pl. Zajca čestitao 30. godišnjicu osnutka Talijanske unije, istaknuvši njezin važan doprinos na jačanju identiteta talijanske zajednice i talijanske manjine u Hrvatskoj i Sloveniji.

– Talijanska manjina u Hrvatskoj bogatstvo našeg društva, a transformacija nekadašnje Unije Talijana Istre i Rijeke pratila je ukorak demokratske težnje Hrvata za slobodnom i neovisnom domovinom, istaknuo je.

Potpredsjednik i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora Furio Radin, rekao da je Talijanska unija uvijek djelovala u zaštiti talijanske manjine na ovim prostorima, i kada su vremena bila teža za Talijane nego danas.

a svečanosti su bili predsjednik Izvršnog odbora Talijanske unije Marin Corva, predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, riječki gradonačelnik Marko Filipović, primorsko-goranski župan Zlatko Komadina, podpredsjednik Federacije Asocijacije ezula Istre, Rijeke i Dalmacije Franco Papetti, predstavnici talijanske Vlade, direktor Ureda Vlade Republike Slovenije za narodnosti Stane Baluh, predsjednik soborskog Odbora za ljudska prava i prava nacionalnih manjina Milorad Pupovac, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković i drugi uzvanici.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here