Home Biznis Plenković u 3.maju dočekan pljeskom!

Plenković u 3.maju dočekan pljeskom!

1109
0

Premijer Andrej Plenković posjetio je riječko Brodogradilište 3. maj, nakon što je Vlada danas odobrila izdavanje 26 milijuna eura državnog jamstva 3. maju. Radnici, koji su dobili osam zaostalih plaća, dočekali su ga pljeskom, a premijer im je je najavio daljnju potporu Vlade.

Vlada je na današnjoj sjednici ovlastila Ministarstvo financija da brodogradilištu 3. maj izda državno jamstvo za kreditno zaduženje u visini od 26 milijuna eura za dovršetak novogradnje 733. Radi se o dovršetku samoiskrcavajućeg broda za rasuti teret, za koji je potpisan ugovor s tvrtkom Algoma Central Corporation iz Kanade.

Ugovorena cijena broda iznosi 33,36 milijuna eura, istaknuo je ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat i napomenuo da se odlukom predviđa da 3. maj, nakon što isplati iznos od 50 milijuna kuna HBOR-u u cilju zatvaranja dijela ranijih obveza, kao i vrati kredit koji se odnosi na odluku o ovom jamstvu, ostatak prihoda od prodaje broda uplati u državni proračun.

Vlada je u kolovozu za pokretanje proizvodnje dala uvjetno državno jamstvo za kreditno zaduženje 3. maju od 150 milijuna kuna, a Nadzorni odbor HBOR-a je početkom rujna uvjetno dozvolio odnosno osigurao taj iznos kredita.

Predsjednik vlade Andrej Plenković, koji je danas posjetio riječko brodogradilište, poručio je da odluka govori o odlučnosti Vlade da pronađe zakonit i inteligentan način za pomoć 3. maju, kako bi ponovo pokrenuo proizvodnju i dovršio brodove koji su već ranije bili naručeni, i to na način koji će se u konačnici za državu pokazati financijski isplativim.

Kao ključni element angažmana oko 3. maja Plenković naglašava i smanjenje postojećih gubitaka za državu. Ponovio je da je ključni razlog Vladina angažmana visok stupanj povjerenja koji imaju u upravu 3. maja, za koju je istaknuo da je intenzivno radila na ispunjenju svih preduvjeta za dobivanje državnog jamstva.

Poručio je da ključna zadaća, osim dovršetka brodova, ostaje pronalazak dogovora oko strateškog partnera. Vlada paralelno radi i na pronalaženju rješenja za funkcioniranje Uljanika, “koji nije zanemaren i zaboravljen, dapače”, naglasio je premijer.

Ministar financija Zdravko Marić istaknuo je da se sredstva iz kreditnog zaduženja osiguranih državnim jamstvom mogu iskoristiti isključivo u svrhu financiranja potrebnih za dovršetak novogradnje, kako bi se umanjili postojeći gubici za državu.

“Povlačenje sredstava iz kredita iskoristit će na način da kreditodavatelj povučene iznose isplati izravno dobavljačima na temelju vjerodostojnih isprava, na temelju prethodnog odobrenja društva Hrvatska brodogradnja – Jadranbrod kao izvršitelja nadzora, za svaku isplatu”, napominje Marić.

Inače, Ministarstvo financija je, temeljem raskinutog ugovora od 12. listopada 2018. godine između Algome i 3. maja, na ime protestiranih jamstava platilo 239,07 milijuna kuna.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here