Mozaik

Počinje ciklus koncerata ‘Meeting point – jazz petkom’

Počinje ciklus koncerata ‘Meeting point – jazz petkom’

album coverKoncertom „The Knightingale Cabaret“ Sexteta Zvjezdana Ružića u petak, 9. listopada 2015. u 20.00 sati u HKD-u na Sušaku počinje ciklus koncerta pod nazivom „Meeting point – Jazz petkom“ u organizaciji HNK Ivana pl. Zajca i Udruge Zvuci tišine.
Riječ je o ciklus koncerata i glazbenih susreta koji želi Rijeku i njenu jazz scenu pozicionirati na mjesto koje joj priprada u Hrvatskoj pa i regiji. Trenutno je to zasigurno najvibrantnija i najzanimljivija glazbena sredina s potencijalom da preraste u prepoznatljiv projekt koji aktivno propituje i proširuje granice glazbenih formi koristeći mediteransko kulturno nasljeđe. Osim užitka u vrhunskoj glazbi, publika će dobiti mogućnost sudjelovanja u razgovoru s umjetnicima koji će biti dio samog koncertnog programa u obliku After concert talks ili Intra prije koncerta. Program koji se uglavnom temelji na koncertnoj promociji novih izdanja, u sezoni 2015/16. donosi sedam koncerata, po jedan koncert mjesečno, u listopadu, studenom, siječnju, veljači, ožujku, travnju i svibnju.

„The Knightingale Cabaret“, što će biti predstavljen na skorašnjem prvom koncertu ovog ciklusa, album je prvijenac pijanista Zvjezdana Ružića sastavljen od šest autorskih skladbi. Naglasak je na hrvatskoj kulturnoj baštini gdje se Ružić inspirira tradicijskom baštinom Lijepe naše, od dubrovačkog linđa do korčulanske moreške, te u svojim skladbama pokušava dočarati temperament i način života naših ljudi opisan kroz narodne običaje.
O albumu, autor, poznati pijanist, aranžer i skladatelj Zvjezdan Ružić kaže: „Vjerojatno se pitate što The Knightingale Cabaretznači. U prijevodu to bi značilo cabaret viteza-slavuja. Viteza – jer je moreška viteška igra, slavuj – jer je njegov pjev nestvarno lijep i širi dobrotu – a to je ujedno i najljepši opis mojih suradnika na ovome albumu kao i atmosfere kojom je studijski recording session zračio. Cabaret – jer sam skladbu End Of Act I skladao za predstavu Le fatiche di Pseudolus / Pseudolusove muke Talijanske drame HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci. Upravo tom skladbom završava prvi čin predstave i upravo ta skladba bila mi je inspiracija i ideja vodilja za stvaranje albuma kojim bih objedinio prvi čin svog autorskog rada. Može se reći da je ovaj album spoj teatra i života – ali što je u konačnici život nego jedan veliki teatar i još veća igra! Moram naglasiti da ovaj cabaret ne bi imao nikakvog smisla bez mojih predivnih prijatelja i vrhunskih glazbenika koji su mi pomogli da svoju priču ispričam – Luka Veselinović, Adriano Bernobić, Tomaž Gajšt, Vojkan Jocić, Alba Nacinovich i Lenart Krečič.“

PROGRAM KONCERTA:
1. Moreška
2. The Knightingale Cabaret
3. Bigot Land
4. Alkar Salko
5. Linđo
6. End Of Act I

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.