Mozaik

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert dovodi u Rijeku svjetske operne zvijezde

Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert dovodi u Rijeku svjetske operne zvijezde

Najavljujemo još jedan iznimni događaj u suradnji s EPK 2020, najbližim partnerom u sljedeće dvije godine, te pod pokroviteljstvom i u dugogodišnjem partnerstvu s Inom – „Pogled prema 2020: EPK i HNK gala koncert” koji će na riječku pozornicu dovesti istinske svjetske operne zvijezde u ponedjeljak 5. ožujka u 19 i 30 sati!
Orkestrom Opere ravnat će dva dirigenta Marco Boemi i Ville Matvejeff, solisti će biti Yusif Eyvazov, Kristina Kolar, Lucio Gallo, Rossana Rinaldi te posebna gošća Maria Guleghina, a sudjelovat će I Anamarija Knego, Vanja Zelčić, Ivana Srbljan, Aljaž Farasin, Marko Fortunato, Sergej Kiselev te Dario Bercich.
„Osjećamo sreću, ponos i uzbuđenje zbog činjenice da ćemo u ponedjeljak izvesti najvažniji koncert u povijesti riječke Opere. Kroz povijest su u Rijeku dolazile brojne operne zvijezde kao što su Gigli i Caruso, ne tako davno ugostili smo Sumi Jo, Lucia Galla, Marjukku Tepponen, Dianu Haller, Dunju Vejzović. Međutim, nikada nismo u jednoj večeri imali toliko vrhunskih svjetskih opernih solista na našoj pozornici”, kazao je intendant dr. sc. Marin Blažević. Naglasio je kako su upravo to ciljevi i standard kojem se teži u 2020. godini, a ovaj je koncert predigra ili prolog – pogled prema 2020. EPK i HNK gala koncert predstavit će jednog od najboljih tenora današnjice Yusifa Eyvazova koji upravo pjeva u Boljšoj teatru, prije toga otvorio je sezonu u La Scali kao Andrea Chénier, a nastupio je u Metropolitan operi, Bečkoj državnoj operi, Pariškoj operi, Državnoj operi u Berlinu itd. „Riječ je o pjevaču takvog kalibra o kakvom smo mogli samo sanjati!”, kazao je Blažević predstavljajući soliste večeri „Rossana Rinaldi velika je talijanska mezzosopranistica, prvi put u Rijeci kao i Eyvazov. Lucio Gallo, već poznat riječkoj publici, redovni je gost svjetskih opernih kuća i koncertnih dvorana. Kao posebna gošća Yusifa Eyvazova i iznenađenje za riječku publiku publici nastupit će operna diva, dramski sopran, slavna Maria Guleghina. Ravnopravnu ulogu na koncertu imat će naša nezaobilazna i nenadmašna prvakinja riječkog HNK Kristina Kolar, te drugi članovi našeg sjajnog solističkog ansambla u čuvenoj fugi Verdijeva „Falstaffa”. Cilj je stvoriti suradnju velikih imena europske i svjetske operne scene te domaćih umjetnika. Koncertom ravnaju dva dirigenta: Marco Boemi i Ville Matvejeff, a program je podijeljen u dva dijela: prvi dio čine arije iz Verdijevih opera, a na programu drugog dijela su Puccini i skladatelji verizma. Oba dijela donose arije i duete koji će se naći na dva CD-a riječke Opere za poznate međunarodne diskografske kuće Universal Music i DECCA”.
Novinarima se obratio jedan od dirigenata, česti suradnik Anne Netrebko i Yusifa Eyvazova, Marco Boemi: „Uvijek sam vjerovao u posebne projekte, posebne koncerte i posebna mjesta. Oduševila me ovdašnja profesionalnost na visokoj razini, entuzijazam i mladenačka energija kakvu se rijetko susreće. Često surađujem s Yusifom Eyvazovim i rekao sam mu da to mora iskusiti, da mora doći u Rijeku! Pripremili smo program prekrasne glazbe, daleko iznad onoga što se uobičajeno na koncertima izvodi i čuje. Siguran sam, bit će to nezaboravno iskustvo za sve nas, kako na pozornici tako i u publici”.
Direktorica Sektora za razvoj i strateška partnerstva Rijeka 2020 – EPK gospođa Irena Kregar Šegota izrazila je ponos što s riječkim Kazalištem najavljuje ono što će se događati u 2020. godini. „ Gala koncert nije jedino događanje nastalo u našoj suradnji, ali nikada do sada s ovakvim svjetskim imenima. Osim Gala koncerta, zajednički smo pokrenuli projekt Petog ansambla, te ostvarili program (Re)discovering Europe i predstavu „Gorski divovi”. Osim partnerske suradnje, ovaj projekt pozicionira Rijeku kao važno kulturno i turističko mjesto koje nosi i izravan ekonomski učinak”, kazala je Kregar Šegota. Predstavila je zatim inicijativu osnivanja Poslovnog kluba osmišljenog kao zajednicu donatora koja okuplja gospodarske subjekte, prvenstveno s područja Primorsko-goranske županije, oko projekta Europske prijestolnice kulture Rijeka 2020. „Poslovni klub će doprinijeti razvoju kulture u Županiji financirajući odabrane programe EPK, no njegov je dugoročni cilj potaknuti filantropsko ulaganje u projekte u kulturi koje smatramo nedovoljno razvijenim u gradu, Županiji ali i državi”, zaključila je Kregar Šegota.
U ime Ine koja je ponovno generalni sponzor obratio se g. Ivan Krešić, član Uprave: „Veliko nam je zadovoljstvo što je INA generalni sponzor jednog ovako lijepog događanja. INA je tradicionalno i konstantno prisutna u kulturnom životu grada Rijeke i drago nam je da možemo podržati razvoj vrijednih sadržaja i time povećati kvalitetu života stanovnika, raznolikost glazbene scene Grada te obogatiti kulturnu i turističku ponudu riječkog područja, ali i cijele Hrvatske. Nadam se da će Inino društveno odgovorno ponašanje biti vodilja i drugim gospodarskim subjektima u Rijeci i okolici te u cijeloj državi i potaknuti ih da podrže zajedničke projekte Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca Rijeka i Europske prijestolnice kulture 2020. Veselimo se ponedjeljku i očekujemo jednu zaista gala večer!“
Na kraju se intendant riječkog Kazališta zahvalio Vrtnom centru MBM na rijetko bogatim cvjetnim aranžmanima što će krasiti pozornicu, atrij i foyer, TEPIH CENTRU koji je osigurao novi crveni tepih kojim će publika dolaziti na koncert, CARMOTU koji je ovom prilikom osigurao vozilo za goste te HOTELU BONAVIA u kojem će gosti boraviti.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Rudimental sinoć ‘zaludio’ riječku publiku, večeras na SDF-u nastupaju Edo Maajka, Urban, Vatra i DJ Darius Syrossian

spMay 18, 2019

Kreće spektakularni koncertni program Student Day Festivala: Večeras Rudimental, TBF, Krešo Bengalka i drugi

spMay 17, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.