Home Sport Pogledajte kojim mjestima prolazi ‘kraljevska etapa’ Tour de Croatie

Pogledajte kojim mjestima prolazi ‘kraljevska etapa’ Tour de Croatie

2211
1

tourNa području Republike Hrvatske od 22. do 26. travnja 2015. godine održava se etapna međunarodna profesionalna biciklistička utrka ‘Tour of Croatia – Race through the natural beauty 2015’. U utrci sudjeluje 19 profesionalnih ekipa s po osam natjecatelja. Utrka se odvija u pet etapa, započinje na području Splitsko-dalmatinske županije, a završava u Zagrebu, 26. travnja.

Treća etapa koja u petak prolazi Kvarnerom i Rijekom je kraljevska etapa u svakom pogledu. Dužina od 230 kilometara sama po sebi je respektabilna. Ako joj pridodamo 3700 metara visinske razlike koju je potrebno svladati, stvar postaje zahtjevna i za najbolje biciklističke profesionalce. Intencija prilikom kreiranja cijele utrke i ove etape bila je napraviti etapu dostojnu Gira, Toura ili bilo koje druge najveće utrke. S ovom etapom organizatori su to u potpunosti uspjeli i ona bi trebala postati svojevrsni hrvatski brend. Do uspona iz Meje prema Gornjem Jelenju neće biti veće selekcije i prosječna brzina mogla bi biti visoka. Jelenje će napraviti prirodnu selekciju i otpasti će uglavnom biciklisti koji nemaju brdaških karakteristika. Očekuje se da će utrka ići tempom koji će nametnuti ekipe poput CCC Sprandija. Od Jelenja do Rijeke dovoljno je vremena da se vodećima priključe još poneki biciklisti koji će zaostati do 2 minute na vrhu, ali oni će ostati sa prvima samo do Ičića; ondje počinje za neke agonija, a za druge idealan teren za selekciju.Uspon do vrha Učke dugačak je 22 kilometra. Rekord koji su na toj dionici postavili Robert Kišerlovski i Vladimir Miholjević na treningu prije Giro d”Italie 2011. godine iznosi 1h00:32. To je prosjek od 385W na 68kg tjelesne težine. Postavlja se pitanje hoće li biti nadmašen.Strmi dio počinje na osam kilometara do vrha i on će pokazati konačnog pobjednika. Svatko tko napadne prerano mora biti oprezan jer posljednja dva kilometra uspona iznimno su duga i neugodna. Vrh Učke trebao bi ugledati konačnog pobjednika Toura of Croatia.

Dolazak sudionika utrke na područje Kvarnera očekuje se 24. travnja iz smjera Senja, oko 11:45 sati na područje mjesta Sibinj te će prolaziti kroz slijedeće gradove, općine i mjesta: Novi Vinodolski, Selce, Crikvenica, Bribir, Tribalj, Drivenik, Križišće, Oštrovica, Gornje Jelenje, Čavle, Svilno, Orehovica, Rijeka, Opatija, Ičići, Veprinac, a cilj ove etape predviđen je istog dana oko 16 sati na Vojaku, Učka.

Kako bi se osiguralo nesmetano odvijanje utrke, a radi sigurnosti svih sudionika utrke i ostalih građana, povremeno će se zatvarati ceste kojima se odvija utrka. Promet vozila u smjeru voženja utrke, neće se zatvarati cijelo vrijeme održavanja utrke na pojedinoj dionici, već samo neposredno uoči nailaska i za vrijeme prolaska natjecatelja.

Na kolnicima gdje se promet odvija dvosmjerno, promet iz suprotnog smjera zatvarat će se do 30 minuta prije nailaska natjecatelja, stoga se mole vozači koji se zateknu na takvim dionicama da svoja vozila zaustave uz desni rub kolnika. Na trasi kojom prolaze natjecatelji nalazit će se policijski službenici te redari koji će osiguravati prolaz natjecatelja.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here