Home Sport Pojavila se snimka koja ozbiljno zakopava Livaju, može li ovo ignorirati disciplinski...

Pojavila se snimka koja ozbiljno zakopava Livaju, može li ovo ignorirati disciplinski sudac?

526
1
foto: andrej turina

Jubilarni, 100. Jadranski derbi pripao je Hajduku, koji je na Rujevici pobijedio Rijeku rezultatom 3:2. Nažalost, umjesto o nogometu, puno se više priča o incidentima na travnjaku i tribinama, a u kojima su naslovne uloge imali tzv. navijači. Prvi je utrčao u teren krajem prvog poluvremena, a drugi, nakon utakmice. Drugi je udario pomoćnog trenera Hajduka Mislava Karoglana, a nokautom mu je uzvratio Hajdukov rukovoditelj osiguranja Antonio Vuković.

Sve to zakuhalo je ionako naelektriziranu atmosferu na riječkom stadionu, a nakon čega je u teren utrčao jedan od domaćih tzv. navijača. I rukama je nasrnuo na Stefana Simića. Nogometaš rođen u Češkoj uspio je zaustaviti napadača, ali onda je na njega nasrnuo i Marko Livaja, prvo ga srušivši na teren, a potom i udarivši ga nogom. Na Livajinu žalost, nemilu scenu snimio je netko od navijača s istočne tribine, a možete je pogledati OVDJE.

U članku 61. disciplinskog pravilnika HNS-a piše: ‘Igrač koji fizički napadne gledatelja prije, za vrijeme ili nakon utakmice, bit će kažnjen novčanom kaznom, zabranom igranja od tri do deset utakmica ili zabranom igranja od tri mjeseca do godinu dana’.

Naravno, sada se postavlja pitanje, hoće li netko pregledavati ponovno snimku na kojoj se vidi Livajino udaranje, ili će sve završiti prema navodima u kojem pišu da se Livaja ne mora brinuti da bi mu mogli ‘proširiti optužnicu’ naknadnim pregledavanjem snimke. Sudac Tihomir Pejin registrirao je u zapisniku da se Hajdukov navijač zaletio fizički intervenirati u gužvi, ali očito je procijenio da taj postupak nije vrijedan isključenja. Livajino kršenje discipline ostaje u domeni suca utakmice.

Ali kako i Rijeci prijeti visoka kazna, pa čak i zatvaranje stadiona na barem jednu utakmicu, sigurno će se i u klubu s Rujevice braniti navodeći da su gostujući igrači provocirali domaće gledatelje.

‘Tko se nesportski ponaša prema gledateljima riječima, pokretima, gestama ili na drugi način kaznit će se novčanom kaznom i zabranom igranja do pet utakmica ili zabranom obavljanja funkcija tri mjeseca’, stoji u članku 52. disciplinskog pravilnika HNS-a.

Pozivajući se na taj pravilnik, opet bi se u problemu mogao naći Marko Livaja.

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here