Home Vijesti Porazna socijalna slika grada na Rječini: Čak 40 posto riječkih prvašića dolazi...

Porazna socijalna slika grada na Rječini: Čak 40 posto riječkih prvašića dolazi iz siromašnih obitelji!

1544
2

Riječani koji imaju pravo na pomoć iz socijalnog programa Grada Rijeke imaju mogućnost ta svoja socijalna prava ostvariti od 1. rujna ako do 15. odnosno 19. rujna u šalter sali Gradske uprave na Titovom trgu 3 – na šalteru 5 – postave zahtjeve potkrijepljene potrebnom dokumentacijom. Dakako, zahtjeve će ta služba primati i nakon tih datuma, no u tom će slučaju građani svoja prava ostvarivati od 1. listopada, podsjetila je na jučerašnjoj konferenciji za novinare Ankica Perhat, pročelnica Odjela za zdravstvo i socijalnu skrb Grada Rijeke sa suradnicom Vesnom Purković pozvavši građane da svoja prava što prije ostvare.

    Prije svega, na početku školske godine posebno su aktualna prava predškolaca, školaraca i studenata. Među ostalim, sada je vrijeme za ostvariti pravo na podmirivanje troškova prijevoza Autotrolejom za redovite srednjoškolce i studente, za što zahtjev iznimno treba predati do 12. rujna. U prva dva tjedna rujna roditelji bi trebali postaviti zahtjeve za subvencioniranu školsku marendu za svoju djecu te za prehranu u produženom boravku, što je pravo koje je prethodne školske godine koristilo oko 3.000 riječkih osnovnoškolaca. Isto tako, sada je vrijeme za početak ostvarivanja prava na subvencioniran boravak djece u jaslicama i vrtićima, na što je lani imala pravo čak jedna trećina riječkih predškolaca.
   
Potpora djeci stradalnika Domovinskoga rata

Početkom rujna može se ostvariti i pravo na novčanu pomoć – od 1.200 kuna – za kupnju školskog pribora djeci poginulih, umrlih i zatočenih hrvatskih branitelja, a koji su redoviti srednjoškolci i studenti. Isto tako, roditelji ovogodišnjih riječkih prvašića mogu u Šalter sali podići gradski poklon – bon od 200 kuna namijenjen kupovini školskog pribora. Riječ je o bonu koji se može iskoristiti samo u knjižarama »Spektar« i »No1«, za koji, uz ostalu dokumentaciju, roditelji moraju dostaviti i potvrdu da je dijete upisano u prvi razred. Gradska uprava i ove godine očekuje da će oko 400 učenika prvih razreda imati pravo na tu simboličnu pripomoć uz početak školovanja, a budući da se u Rijeci očekuje oko tisuću prvašića, to znači da iz siromašnih obitelji dolazi čak 40 posto riječkih učenika prvih razreda.

    Za ostvarivanje spomenutih »privilegija«, i to u 100-postotnom iznosu, potrebno je ispunjavati neke uvjete. Prije svega, riječ je o socijalnom uvjetu, što znači da građanin živi od socijalne pomoći države tj. s oko 400 kuna mjesečno ili da prima doplatak za pomoć i njegu, ostvaruje pravo na pomoć i njegu u kući ili pravo na osobnu invalidninu. Ista prava mogu ostvariti i djeca stradalnika Domovinskoga rata, ali i svi građani koji su »u okviru« gradskog uvjeta prihoda, tj. ako mjesečni prihodi njihova kućanstva u zadnja tri mjeseca ne prelaze gradski socijalni cenzus. 

Subvencioniranje marendi

Za dvočlano kućanstvo on iznosi 2.900 kuna, tročlano 3.900, četveročlano 5.000, dok se po svakom sljedećem članu kućanstva cenzus povećava za 700 kuna. S druge strane, gradsku subvenciju u visini 50 posto mjesečne cijene spomenutih usluga građani mogu ostvariti ako su korisnici dječjeg doplatka; no ovaj uvjet ne vrijedi jedino za subvencionirani prijevoz Autotrolejom.

    Grad Rijeka je pokazao dobru volju i za pomoći učenicima trećih i četvrtih razreda srednjih škola, kojima država ne osigurava besplatne udžbenike. Učinit će to posredovanjem Centra za socijalnu skrb bonom od 1.200 kuna, za kupnju knjiga, ali samo onima koji žive od državne socijalne pomoći.
    Konačno, nazivnik riječkih subvencija za djecu i mlade glasi: u riječkim osnovnim školama svako četvrto dijete prima od grada subvencioniranu marendu, a u vrtićima je boravak subvencioniran za čak jednu trećinu djece. Gradskim subvencijama, uglavnom za prijevoz Autotrolejom, praćeno je i oko tisuću srednjoškolaca te oko 300 studenta.

Ugrožena djeca trgovaca
    
    »Analizirali smo strukturu korisnika gradskoga socijalnog programa i došli do zaključka da su, kad je riječ o djeci, korisnici najčešće ona djeca čiji su roditelji trgovci, s najčešće 1.800 – 2.200 kuna plaće, zatim žene zaposlene kao čistačice, poneki ugostitelji, nezaposleni. Posebno je teško obiteljima nezaposlenih te onima u kojima oba roditelja rade u slabo plaćenim sektorima, poput trgovačkoga«, naglašeno je na pressici. 
   
U socijalnom programu svaki 10. Riječanin

    Socijalnim programom Grada Rijeke je u prvom polugodištu ove godine bilo obuhvaćeno 14.670 građana koji su koristili jedan ili više oblika pomoći. To znači da je svaki deseti Riječanin korisnik neke gradske socijalne pripomoći, a to je opet porazan pokazatelj životnog standarda znatnog broja Riječana. (novi list)

Previous articleAlarmantni rezultati ispitivanja zagađenja tvornice Rockwool: Ugrožena i Rijeka?
Next articleNova pruga za uzlet Rijeke

2 COMMENTS

  1. Obi, jel čitaš ti ovo? SOCIJALdemokracija vam ne znaci dovesti sve svoje sugrađane na prosjački štab nego bi joj cilj trebao biti smanjenje nejednakosti. Očito da neviđeni napredak urbanog turizma i razvoja nevidljivih novih tehnologija u Rijeci donosi prve rezultate.

  2. eh sto Obia briga, 40% siromasnih ce iznjedrit bar 25% glasova i na iducim izborima.I gle cudo u rijeci se tesko zivi, nebi znali da nismo ovo procitali

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here