Home Biznis Postavljena prva plutajuća kanta u Rijeci koja skuplja otpad iz mora

Postavljena prva plutajuća kanta u Rijeci koja skuplja otpad iz mora

1291
0

„S.E.A.“ (SAVE, EMBRACE, ACHIEVE) inicijativa naziv je akcije koju provodi neformalna skupina građana iz Rijeke i Rotary kluba Rijeka Novi val. Inicijativa je u prvom redu koncipirana sa svrhom podizanja svijesti o potrebi promjene odnosa prema okolišu osobito morskom kao i davanje poticaja daljnjoj raspravi o „zelenoj tranziciji“ koja se aktualizira u jeku globalne ekološke krize. U središtu interesa inicijative je zbrinjavanje plastike i mikro plastike uz promociju primjene najnovijih pametnih i zelenih metoda, praksi i tehnologija za bolje ophođenje prema okolišu i iskorištavanju njegovih resursa. U konačnici, akcija bi trebala dugoročno poslužiti i kao platforma za povezivanje i stvaranje dijaloga između različitih dionika u društvu.
Kroz sve planirane aktivnosti doprinosi se adresiranju opće ekološke krize. Rješavanju krize potrebno je pristupiti sustavno na svim razinama: od političkih do onih koje obuhvaćaju pojedince i građanske inicijative. Uz ovo, raznim aktivnostima uspostavljaju se odgovarajuće veze u jačanju održivog korištenja morskim okolišem i integralnom upravljanju pomorskim dobrom kao jednim od naših najvrjednijih „resursa“, ali i turističkih proizvoda.
Inicijativa se provodi kroz ciklus predavanja i radionica o zaštiti morskog okoliša od raznovrsnog otpada, osobito plastike, a uključuje brojne teme s područja ekologije, turizma, financija, pomorstva, prava, medicine i sl. čime svako područje daje doprinos temi koja je svima zajednička.
Inicijativa je pokrenuta u svibnju 2019., prikupljanjem sredstava za nabavom Seabin uređaja. Nabavka uređaja važan je iskorak kojim se potiče društvo na implementaciju većeg broja inovativnih tehničkih rješenja. Seabin uređaj materijalizira i predstavlja zoran odraz svega onoga što u sklopu ove akcije promoviramo. Ovaj će uređaj svakodnevno služiti kao podsjetnik građanima da je potrebno štititi okoliš.
Seabin uređajem omogućuje se prikupljanje, a time i analiza raznovrsnog otpada koji pluta morem. Zbog toga se postaje i dio sveobuhvatnog sustava baze podataka o mikro plastici.
Lučkoj upravi Rijeka uređaj je ustupljen na skrb i upravljanje. Intencija Rotary kluba Rijeka Novi val je putem ove inicijative povezati se i s drugim zainteresiranim dionicima. U planu je povezati se i s marinom Baotić u Segetu Donjem (Trogir), koja raspolaže jednim ovakvim uređajem, a predstoje nam i razgovori s prof. dr. sc. Neven Cukrov s Instituta Ruđer Bošković o suradnji, s obzirom da je profesor Cukrovu pribavio Seabin uređaj čija instalacija se očekuje na otoku Istu.
Ovim putem pozivamo sve zainteresirane da sudjeluju u ciklusu predavanja i radionica koji započinju u ožujku. Pratite FaceBook i instagram profil Rotary kluba Rijeka Novi val gdje ćemo objavljivati informacije o točnim terminima i lokacijama odvijanja edukacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here