Mozaik

Postavljene info-table na lokalitetima ženskog logora na Golom otoku i Svetom Grguru

Nakon 64 godine od raspuštanja golootočkog logora za političke zatvorenice, u rujnu 2020. postavljene su info table o ustroju i povijesti logora unutar umjetničkog projekta Andreje Kulunčić „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“, koji je sastavni dio programa Doba Moći Rijeke 2020 – Europske prijestolnice kulture.

Table su postavljene na Golom otoku i na obližnjem Svetom Grguru, gdje se naizmjenično od 1950. do 1956. nalazio politički logor kroz koji je prošlo više od 850 žena optuženih za povezanost s Informbiroom. Žene su same morale izgraditi staze i većinu objekata koji su danas vidljivi samo u tragovima. S iznimno okrutnim sistemom kažnjavanja, u kojemu su logorašice bile prisiljene biti i vršiteljice torture, logor je bio mjesto patnje i poniženja. Šikaniranje optuženih žena i policijski nadzor nastavljani su i nakon izlaska iz logora.

Lokaliteti nisu bili obilježeni te ih se unutar umjetničke prostorne intervencije željelo obilježiti, ukazati na prepuštenost ženskog logora zaboravu i vremenskim uvjetima koji brišu tragove, kao i tematizirati žensko stradanje, posebice ono povezano s nasljeđem političkog nasilja, o čemu se još uvijek izuzetno malo govori.

Projekt je nastao u suradnji s antropologinjom Renatom Jambrešić Kirin i psihoterapeutkinjom Dubravkom Stijačić, u organizaciji udruge Goli otok Ante Zemljar i udruge MAPA, s fokusom na propitivanje pozicije žena koje niti danas nisu ravnopravno prisutne u javnom diskursu o totalitarnom nasilju i otporima istom u Jugoslaviji početkom hladnog rata.

Cilj projekta je, kroz istraživanje i uspostavljanja ženske memorije traumatične prošlosti te kroz prostornu umjetničku intervenciju, izložbu, web site, publikaciju i niz radionica otvoriti novi oblik suočavanja s prostorom dehumanizacije.

Za postavljanje tabli na lokalitetimazaslužni suSilvester Ninić, koji je ujedno zaslužan i za klesanje svjedočanstva, zatimDarko Bavoljak koji je odradio i poslove logistike te Ivo Martinović.
Foto dokumentacijaje djelo Ive Martinovića i AndrejeKulunčić, a produkciju projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ potpisuju udruga Goli otokAnte Zemljar, Darko Bavoljak i udruga MAPA te Maja Marković.

Projekt je financiran sredstvima Zaklade “Kultura nova”, RIJEKE 2020, Ministarstva kulture i medija RH i Grada Zagreba.

sp

Leave a Comment

Recent Posts

Otputovali u Tursku na odmor pa nestali bez traga: Policija ne može locirati majku i sina (4)

Turska policija pokrenula je hitnu potragu za četverogodišnjim dječakom za kojeg se vjeruje da je…

2 hours ago

Čak tri puta telefonirao dok je sijao smrt! Jedan poziv je posebna misterija!

Masovni ubojica Vuk Borilović u svom krvavom pohodu obavio je tri telefonska poziva, priopćila je…

2 hours ago

Ipak nećemo dostići rekordnu 2019. turističku sezonu? ‘Dogodilo se jedno neugodno iznenađenje!’

Predsjednik Udruženja Hrvatskih putničkih agencija Boris Žgomba komentirao je ovogodišnju turističku sezonu za koju kaže kako neće…

2 hours ago

Idućih dana temperature do 39 stupnjeva, a onda nagla promjena

Vrijeme na blagdan Velike Gospe bit će podjednako nedjeljnom - uglavnom suho i sučano, te…

3 hours ago

Vedrana Rudan: O nosorogu i slonu

“Vidi”, muž je čitao net.hr, “listaj!” Na ekranu je bilo 30 guzica J.Lo. Slovima: trideset.…

3 hours ago

VIDEO: Ovdje je sve puklo. Mbappé ignorira Messija i odlazi raspravljati s Neymarom

Kylian Mbappe i Neymar su u sukobu od subote. Zvjezdani PSG-ov dvojac posvađao se oko…

3 hours ago