Home Vijesti Gallianu Pahoru posthumna nagrada za životno dijelo

Gallianu Pahoru posthumna nagrada za životno dijelo

1100
0

Nagrade grada Rijeke za životno djelo, prema prijedlogu Odbora za javna priznanja, trebale bi se dodijeliti profesoru emeritusu Ivanu Šegoti za znanstveno-nastavnu djelatnost u bioetici, a posebno u novijoj disciplini – kliničkoj bioetici, te posthumno Galijanu Pahoru za sveukupni umjetnički opus zauvijek utisnut u kulturno biće grada Rijeke. Prema gradskoj odluci dodjeljuje se samo jedna nagrada za životno djelo, ali je Odbor za javna priznanja napravio iznimku za 2009. godinu. O prijedlogu Odbora za javna priznanja rasprvljat će danas Poglavarstvo Grada Rijeke, a konačnu odluku prihvatit će Gradsko vijeće.

Za Godišnju nagradu grada Rijeke predloženi su dr. Marinko Lazzarich za afirmaciju suvremene hrvatske književnosti i za osobit doprinos istraživanju povijesti riječkog sporta, Miroslav Grgas za trajan prinos razvitku tehničke kulture, Goran Brašnić za razvoj proizvodnog gospodarstva i rast izvoza, Goran Filipec za dostignuća u koncertnoj pijanističkoj djelatnosti, Katherina Trinajstić za izniman doprinos u području zdravstva i socijalne skrbi, te razvoj humanitarnih aktivnosti, Božena Delaš za izuzetne domete u lutkarstvu, Staša Zurovac za izuzetna umjetnička dostignuća i za procvat Baleta u HNK Ivana pl. Zajca, Snježana Pejčić za izuzetna sportska ostvarenja u streljaštvu, te Ema Aničić za izuzetna sportska ostvarenja u karateu.

Zlatnu plaketu »Grb grada Rijeke« trebali bi dobiti Riječko filatelističko društvo povodom 60. obljetnice djelovanja, Molitveno karitativna zajednica Agape Prve riječke hrvatske gimnazije za desetgodišnju aktivnost na polju humanosti, duhovnosti i kulture, te promicanju solidarnosti, suosjećanja, ekumenizma i međureligijskog dijaloga, te Udruga slijepih Primorsko-goranske županije za veliki trud i rad, te za afirmaciju i ravnopravnost slijepih u društvu.

Odboru za javna priznanja na javni poziv pristiglo je ukupno šest prijedloga za nagradu za životno djelo, 16 prijedloga za Godišnju nagradu, te šest prijedloga za Zlatnu plaketu »Grb grada Rijeke«. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here