Home Vijesti Potpisan Rijeka Gateway II, Obersnel nezadovoljan izostavljanjem iz protokola

Potpisan Rijeka Gateway II, Obersnel nezadovoljan izostavljanjem iz protokola

1397
0

Ugovore o nastavku projekta obnove i modernizacije riječkog prometnog pravca Rijeka Gateway (RGP) II, ukupne vrijednosti 88 milijuna eura, potpisali su u Rijeci ministar financija Ivan Šuker, voditelj Ureda Svjetske banke u Hrvatskoj Andras Horvai i ravnatelj Lučke uprave Rijeka Bojan Hlača, prenosi Hina. Svjetska banka odobrila je za projekt RGP II zajam od 84 milijuna eura, uz Vladino jamstvo, a ostala 4 milijuna eura osigurat će se iz državnog proračuna. Rok otplate zajma je 23 godine, uključujući poček od 10 godina. Najveći dio zajma od oko 70 milijuna eura bit će utrošen za izgradnju lučkih terminala Brajdice i Zagrebačke obale, a ostatak za unaprjeđenje usluga.

Završetak Brajdice očekuje se za oko dvije i pol godine, a Zagrebačke obale za oko tri i pol. Projekt Rijeka Gateway II je nastavak programa Rijeka Gateway, u čijem je financiranju također sudjelovala Svjetska banka, a svrha je poboljšati konkurentnost Rijeke kao grada luke, strateški smještenog na početku Koridora Vb, jednog od važnijih paneuropskih prometnih pravaca.

Horvai očekuje da će do 2014., kada bi RGP trebao biti završen, u riječkoj luci biti jedan od najvažnijih kontejnerskih terminala regije. Hlača je pak podsjetio da je u sklopu lučkog dijela RGP-a do sada obnovljena Bečka obala, nabavljene su dvije dizalice, porušeni nefunkcionalni objekti i izgrađen novi putnički terminal.

Tijekom konferencije za novinare riječki gradonačelnik Vojko Obersnel izrazio je nezadovoljstvo što mu protokolom nije omogućeno da se obrati nazočnima te upitao za plan građenja ceste D 403 koja bi trebala povezati Zagrebačku obalu i riječku obilaznicu, a nije ušla u RGP. Šuker je na to kazao da ne bi politizirao, da je predviđeno obraćanje potpisnika te bi kao gradonačelnik bio sretan što je ugovor potpisan.

Cesta D 403, kako je najavio Hlača, sigurno će biti gotova kada i Zagrebačka obala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here