Rijeka Danas – riječki internetski dnevnik

Potpisan ugovor s izvođačem radova na rekonstrukciji Palače Šećerane

Sklapanjem ugovora između ljubljanske tvrtke VG5 d.o.o. i Grada Rijeke započinju radovi na uređenju Palače Šećerane u kompleksu Benčić. Ugovor su potpisali riječki gradonačelnik Vojko Obersnel i tehnički direktor tvrtke Nejc Hrastnik, a vrijednost radova na Palači iznosi 44.5 milijuna kuna. Riječ je o projektu „Turistička valorizacija reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine“, za koji je Gradu odobreno 69 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u sklopu Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“

Obnovom Palače Šećerane u kompleksu bivše tvornice Benčić koja će po završetku biti sjedište Muzeja grada Rijeke i službeno započinje realizacija ovog za Rijeku izuzetno značajnog projekta koji obuhvaća obnovu reprezentativnih spomenika riječke industrijske baštine, a u sklopu kojeg će se obnoviti i brod Galeb, također sastavni dio Muzeja i kao dio projekta Europske prijestolnice kulture u Rijeci 2020. godine.

Gradonačelnik Obersnel je izrazio zadovoljstvo što će najljepša barokna palača u Hrvatskoj postati gradilište u koje će se po završetku preseliti Muzej grada Rijeke. „Ljubljanskoj je kompaniji povjeren velik zadatak čija će se uspješnost ocjenjivati za dvadeset mjeseci, no na temelju dobrih iskustava Grada s ovim izvođačima koji su obavili radove uređenja zgrade MMSU-a i energetske obnove OŠ Nikola Tesla, nema razloga za sumnje, rekao je Obersnel. Konačno preseljenje i otvaranje Muzeja grada Rijeke u Palači očekuje se u ožujku 2020. godine, a idejni projekt za njegov novi stalni postav izradila je nagrađivana dizajnerica Nikolina Jelavić Mitrović. „Provjereni izvođači i provjerena dizajnerica garantiraju da će Palača zasjati u punom sjaju“, zaključio je gradonačelnik te dodao kako je iznos opremanja i ugradnje postava procijenjen na oko 4.5 milijuna kuna koji će biti namireni iz gradskog proračuna.

Bojan Žvanut, direktor komercijalnih poslova je u ime izvođača radova također istaknuo dobra iskustva poslovanja s Gradom Rijekom, ali i iskustva rada na objektima kulturne baštine u Ljubljani, Mariboru, Zadru i Rijeci. „Siguran sam da ćemo se za 20 mjeseci moći uvjeriti u kvalitetan posao na zgradi koja će biti na ponos cijelom gradu“, zaključio je Žvanut.

Podsjećamo kako je Grad Rijeka do sada uložio oko 12 milijuna kuna u višegodišnja istraživanja i restauraciju vrijednih artefakata Palače, u suradnji s Hrvatskim restauratorskim zavodom po čijim su osnovama predložene smjernice za potrebu izrade projektne dokumentacije njene obnove.

Pročelnica konzervatorskog odjela u Rijeci Biserka Dumbović Bilušić navela je kako će se Palača Šećerane obnoviti skoro 50 godina nakon što je službeno prepoznata kao zaštićeno kulturno dobro. Prema mišljenjima stručnjaka, Palača je jedinstveni primjerak baroknog razdoblja na Jadranskoj obali te je rađena prema vrhunskim standardima tadašnje arhitekture. „Cilj njene konzervacije je prenesti rehabilitirane vrijednosti povijesti budućim naraštajima i stvarati dodane vrijednosti za društveni život grada Rijeke“, kazala je pročelnica.

Potpisivanju ugovora nazočili su i Ivan Šarar, pročelnik gradskog Odjela za kulturu, Nikolina Radić Štivić, ravnateljica Direkcije za zaštitu i očuvanje kulturnih dobara te ravnatelj Turističke zajednice Rijeke Petar Škarpa, ravnatelj Muzeja grada Rijeke Ervin Dubrović i prorektor riječkog Sveučilišta Alen Ružić.

Midas