Home Biznis Potvrđeno: Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže iz Omišlja

Potvrđeno: Srbija ostaje bez ruske nafte koja stiže iz Omišlja

168
0

Naftna industrija Srbije (NIS), nakon novog paketa sankcija EU, neće se moći opskrbljivati ​​ruskom sirovom naftom Jadranskim naftovodom (JANAF), potvrđeno je za N1 Srbija u ministarstvu rudarstva i energetike Srbije. 

Kako su odgovorili na upit N1, Srbija nije jedina europska zemlja koja bi bila pogođena novim paketom sankcija EU, ali, dodaju, čini sve kako bi osigurala sigurnu opskrbu.

“Novi paket sankcija zabranjuje isporuku ruske sirove nafte preko bilo koje luke, morem, a NIS se opskrbljuje sirovom naftom koja se tankerima doprema u luku Omišalj (u Hrvatskoj). To znači da ne postoji mogućnost isporuke više ruske sirove nafte u Rafineriju Pančevo, ali bi NIS mogao uvoziti sve druge vrste sirove nafte osim ruske, jer je u prethodnom razdoblju već uvozio naftu iz Iraka i nekih drugih zemalja”, navode u Ministarstvu.

U narednom razdoblju, osim rješavanja pitanja opskrbe, radit će se na povećanju zaliha sirove nafte, što bi “uz stabilne rezerve naftnih derivata pružilo dodatnu sigurnost u slučaju poremećaja na tržištu”.

“Jedna od očekivanih posljedica novog paketa sankcija EU-a je pritisak na potražnju, jer će i druge zemlje tražiti alternative uvozu nafte iz Rusije”, pojašnjavaju u Ministarstvu rudarstva i energetike Srbije.

Previous articleSturm pobjedom protiv Dinama iznenađujući pobjednik Kvarnerske rivijere!
Next articleOtkazuje se posjet Lavrova Srbiji? Ruski diplomat: ‘Još nismo ovladali teleportacijom‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here