Home Kolumne POZITIVNO: Lex Šerif – Obersnel nesmjenjiv!

POZITIVNO: Lex Šerif – Obersnel nesmjenjiv!

922
0
Piše: Giancarlo KRAVAR

Zar je to demokracija? Što drugo zapitati se nakon odluke vladajuće većine u hrvatskom Saboru koja je usvojila tzv. Lex Šerif, prema kojemu nitko od lokalnih čelnika u Hrvatskoj je može biti smijenjen, osim referendumom.

Naime HDZ-ova većina je sa 78 glasova izglasala izmjene Zakona o lokalnoj i područnoj samoupravi, odnosno tzv. Lex Šerif, kojim se određuje da se ubuduće u slučaju neizglasavanja proračuna raspušta samo predstavničko tijelo, dok čelnik izvršne vlasti ostaje na svom mjestu.

Motivacija je bio Zagreb i njegov gradonačelnik Milan Bandić. Da bi se on zaštitio, a Zagreb daje četvrtinu proračuna RH, zaštićeni su i ostali lokalni moćnici, a najviše ih ima iz HDZ-a. Tako je indirektno spašen i riječki gradonačelnik mr.sc Vojko Obersnel, koji ima oporbenu situaciju u Gradskom vijeću. Ali, što to vrijedi ako bi se u slučaju neizglasavanja proračuna raspustilo gradsko vijeće, a ostao Obi.

Hrvatska je zemlja apsurda i paradoksa. Čak 74 posto građana, prema anketi RTL televizije smatra da država ide u pogrešnom smjeru. S ovim Lex Šerif zakonom zacementirana je apsolutna vlast lokalnih moćnika, otvoreno je još više prostora za politički klijentelizam, nepotizam, lopovluk i korupciju. Ne tvrdim da je Obi lopov, ali tolike ovlasti daju priliku za nefer i nepošteno vođenje grada. Sramota za Hrvatsku, sramota za Rijeku. Lex Šerif – Obersnel nesmjenjiv!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here