Home Vijesti Predrag Blečić: Dalmatinski lobi namjerno upropastio 3.maj!

Predrag Blečić: Dalmatinski lobi namjerno upropastio 3.maj!

1760
4

Za katastrofalno stanje u 3.maju i praznu knjigu narudžbi, direktno je odgovoran dalmatinski lobi u Vladi kojeg personificira duo Sanader-Kalmeta, a koji se na taj način pokušava riješiti riječkog brodogradilišta kao konkurencije splitskom. I dok je u periodu od 2006 do 2008. godine splitsko brodogradilište koristilo izuzetno dobro stanje na tržištu dogovorivši 14 brodova, politički instalirana uprava 3.maja nije dogovorila niti jedan, odbivši nekoliko poslovnih ponuda koje su na kraju završile u splitskom škveru. Riječi su to Predraga Blečića, gradonačelničkog kandidata i voditelja današnjeg okruglog stola o stanju u 3.maju u organizaciji Liste za Rijeku koji je okupio predstavnike Hrvatske gospodarske komore, kooperanata i regionalnih stranaka.

Blečić je na okruglom stolu prozvao i lokalne gradske i županijske strukture zbog dugogodišnje nezainteresiresiranosti za događanja u poduzeću koje svojom propašću može imati nesagledive posljedice za Grad Rijeku kakve riječko gospodarstvo nije doživjelo u svojoj bližoj povijesti.
– Postavljam pitanje kako je moguće da baš nitko u periodu od više od dvije godine nije reagirao na namjerno uništavanje riječkog ponosa i zadnjeg riječkog industrijskog giganta. Ukoliko političke elite HDZ-a i SDP-a na kraju doista dotuku riječki škver, ne trebaju ni izlaziti na lokalne izbore u Rijeci, poručio je Blečić.


Gašenje 3.maja uzrokuje nesagledive posljedice
na ukupno gospodarstvo regije

Direktor Bimonta Josip Pahljina se osvrnuo na značaj 3.maja i teške posljedice njegovog gašenja na ostatke riječkog gospodarstva te pozvao Vladu da subvencijama spasi riječki škver.
– Nije istina da je Evropa privatizirala svoja brodogradilišta, a osim toga sredstva hrvatskog proračuna su sredstva nas poreznih obveznika, a ne Evropske Unije.

Predstavnik Hrvatske gospodarske komore Mario Pola je govorio o genezi problema, odnosno teškoj ukupnoj svjetskoj situaciji na hrvatsku brodogradnju općenito. Zauzeo se za objedinjavanje ukupne hrvatske brodogradnje kao jedini izlaz iz trenutne situacije.
– Evropa nije protiv poticaja ali ono moraju biti transparentna, primjerice preko poticaja za inovacije budući je svaka nova brodogradnja inovacija za samu sebe. To mi sve ove godine nismo bili u stanju učiniti kao država.

Dinko Beaković iz Primorskog goranskog saveza se osvrnuo na nevjerojatnu šutnju riječke političke i stručne javnosti na zatvaranje kompletne riječke privredne baze u zadnjih 18 godina poput Torpeda, Hartere, Rikard Benčića…
– Ova zatvaranja ne bi bila sama po sebi katastrofalna da je u međuvremenu u gradu stvorena neka nova vrijednost, misli Beaković koji je mišljenja i kako će se oko 3.maja uskoro odigrati novi politički igrokaz u kojem će Vlada iznenadno dogovoriti nova 3-4 broda, a onda pustiti riječko brodogradilište da propadne iza lokalnih izbora.

Okrugli stol je zaključio Predrag Blečić najavom kako će u svoje osobno ime i u ime Liste za Rijeku od hrvatske Vlade zatražiti očitovanje da li je točno da Vlada planira proizvodnju brodskim motora iz Rijeke prebaciti u splitsko Brodogradilište i koji su razlozi zbog koji uprava riječkog brodogradilišta nije ugovorila niti jedan brod u vrijeme kada je u splitskom brodogradilištu ugovoreno 14 novogradnji uz državne poticaje. Također, od Vlade se traži da u roku od 45 dana definitivno podastre rješenje za oporavak riječkog brodogradilišta.

Blečić od sadašnjeg sastava Nadzornog odbora zbog potpuno neprimjerenog i sramnog obnašanja svojih funkcija očekuje neopozive ostavke.

4 COMMENTS

  1. Grad Rijeka sve više liči na kolonijalnu zemlju koja se izrabljuje dok se ima što izrabljivati, a za uzvrat ne dobija ništa. Nažalost Rijeka nema svoje “lobiste” u centralnoj vlasti, koji bi namaknuli sredstva i progurali određene projekte a na dobrobit svog kraja. U Račanovoj vladi “Riječana” je bilo kao nikada prije i poslije, čak 2 podpredsjednika Vlade (Linić i Simonić), direktora Hrvatskih cesta “slavnog” Bizjaka, Klarića u ARZ-u, Sobola u MUP-u itd i svu silu saborskih zastupnika ćutologa poput V.Šepčića. U tome razdoblju Rijeka od tih ljudi nije imala nikakvu korist. U Sanaderovoj vlasti (osim Kolinde) nije bilo niti nema Riječana (HDZ-ovaca), pa nema ni tko za naše riječke interese lobirat. Od Hlače, Franića i sličnih se ni ne mora ništa očekivati.

  2. On je samo rekao jednu notornu cinjenicu a to je da ova zemlja funkcionira i radi u sluzbi Zagreba i Dalmacije.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here