Home Mozaik Prelazak tjesnaca hodajući po žici: podvig atletičara Jaana Roosea

Prelazak tjesnaca hodajući po žici: podvig atletičara Jaana Roosea

193
0
estonac

Estonski slackliner u srpnju će pokušati oboriti svjetski rekord. Očekuje se neviđeni događaj između dva pilona

Preći Messinski tjesnac na žici. Ovo je ludi podvig koji će Jaan Roose, estonski slackliner, učiniti u srpnju. Atletičar Red Bulla hodat će po traci širokoj samo 1,9 centimetara na visini od preko 200 metara nadmorske visine. Datum još nije siguran, ovisit će o vremenskim uvjetima. Roose će prošetati rutom koja oduzima dah dugom više od 3,5 kilometara, koliko dijeli kalabrijsku obalu od sicilijanske.

Pokušaj obaranja svjetskog rekorda

Bit će to pokušaj obaranja svjetskog rekorda slacklinea, u želji da se nadmaši dosadašnji rekord za gotovo kilometar (cca 2,7 km). Predstavljat će to neviđeni podvig, s prijeđenom udaljenosti simbolično većom od 30 nogometnih igrališta.

Od Calabrije do Sicilije

Roose će, nakon detaljnih proučavanja zahvaćenog područja i dugih i intenzivnih priprema u Estoniji, krenuti od Santa Trade (Villa San Giovanni).  To je točka na 265 metara visokom pilonu – višem od najvišeg talijanskog nebodera. Pokušat će doći do Lighthouse Tower (Messina) na visini od 230 metara. Procijenjeno vrijeme za postizanje ovog podviga je otprilike 3 sata, tijekom kojih će se Jaan suočiti s visinskom razlikom od otprilike 130 metara između početne visine i onoga što će pronaći u središnjem dijelu, više-manje blizu ‘Scile i Haribde’.

Nesvakidašnji pothvat

Gradonačelnik Messine Federico Basile i pročelnik za sport Massimo Finocchiaro izjavljuju da su ponosni na projekt: “Prizori Mesinskog tjesnaca, prolaza koji odvaja Siciliju od Kalabrije, su kolijevka herojskih priča poput Homerovih. Bit će to savršeno mjesto za novi nesvakidašnji pothvat. Ponosni smo što je Red Bull odabrao promovirati projekt za grad Messinu i sigurni smo da će estonski sportaš doslovno ‘biti na visini’ podviga.” 

Jedinstveni projekt

Sličan entuzijazam prisutan je i za kalabrijsku frontu: “Počašćeni smo i sretni što naš veličanstveni teritorij može biti pozadina jedinstvenog projekta”, kaže Giuseppe Cotroneo, općinski vijećnik odgovoran za sport Općine Villa San Giovanni. “Tjesnac je oduvijek predstavljao ’emocionalno’ mjesto sa svake točke gledišta, a kombinacija sporta i mita predložena sa sportašem Jaanom Rooseom je promocija koju ovo područje zaslužuje. To je grad koji volimo”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here