Home Mozaik Preminuo je riječki književnik Mario Schiavato

Preminuo je riječki književnik Mario Schiavato

1561
0

Mario Schiavato je bio jedan od najreprezentativnijih autora Talijanske nacionalne zajednice i objavio je petnaestak knjiga fantastike za djecu, prozu i poeziju.  Sa stalnom adresom u Rijeci od 1948., Schiavato je svjedočio Egzodusu Talijana nakon Drugog svjetskog rata.

Po rođenju i podrijetlu rodom iz regije Veneto, Istrijan po školovanju, ali Riječanin po životnom izboru, Schiavato je bio promatrač povijesti Istre i Kvarnera kao talijanski državljanin: od rata do kraja talijanske suverenosti s proširenjem jugoslavenskog socijalističkog sustava i Egzodusa Talijana , s Talijanskom zajednicom je pretrpio posljedice autoritarnog režima.

Međutim, bez obzira na sve opasnosti Schiavato je ostao u Rijeci, naporno je radio i cijenili su ga u Editu i talijanskoj zajednici zbog njegovih tipografskih kvaliteta, ali i spisateljskog talenta te angažmana s amaterskom dramom Talijanske zajednice u Rijeci i talijanskim školama, organizirajući kazališne radionice s mnogim mladim glumcima, neki od kojih su postali važni glumci talijanske drame. Schiavato je bio bogat autor, ujedno i član Društva hrvatskih književnika, dobitnik niza nagrada, od kojih ćemo napomenuti samo neke: 5 nagrada Talijanske unije, 18 nagrada „Istria Nobilissima“, 3 nagrade „Drago Gervais“ (1962., 1972., 1974.); 3 nagrade Vileg – S. Giovanni al Natisone, 3 nagrade „Carlo Mauri“ – Lecco; 3 nagrade „Parole attorno al fuoco“ – Treviso, 2 nagrade „Raise“ – Arquà Polesine i 1 nagrade Nonna Rosa – Treviso.

Odlaskom Maria Schiavata, odlazi dio autohtone fiumanske kulture.

U nastavku možete pratiti njegov intervju  (za one koje razumiju talijanski jezik) obavljen 2019. godine za Arhiv sjećanja Talijanske zajednice, gdje Schiavato opisuje epizodu uništavanja dvojezičnih natpisa (na talijanskom i hrvatskom jeziku) u 1953. godini blizu riječkog nebodera. (Radio Rijeka, HKD).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here