Home Kolumne PRESSING: Dejan Jović u Rijeci?

PRESSING: Dejan Jović u Rijeci?

3
0

Predsjednik RH Ivo Josipović smijenio je svojeg glavnog analitičara i savjetnika prof. dr. Dejana Jovića zbog jednog teksta u časopisu Fakulteta političkih znanosti u Zagrebu “Politička misao” u kojemu je u negativnom kontekstu govorio o referendumu na kojemu je 94 posto od izašlih opredijelilo se za odcjepljenje Hrvatske od SFR Jugoslavije. Jović smatra da ozračje u vrijeme održavanja referenduma nije bilo demokratsko, te da su građani glasovali pod pritiskom.
Poznato je da Dean Jović nikako ne može prežaliti raspad Jugoslavije. O tome je pisao u beogradskom časopisu Peščanik, ali ga je usprkos tome tadašnji premijer dr. Ivo Sanader uzeo za svjetnika u Ministarstvu vanjskih poslova kada je na njegovom čelu bila aktualna predsjednička kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar-Kitarović.
Dean Jović svrstan je među deset najutjecajnjih Srba u svijetu, pa je tim čudnije što je on izabran za predsjednikovog glavnog analitičara, kojemu na stol svakodnevno dolaze i obavještajni materijali. Zamislimo samo da je glavni savjetnik srbijanskog predsjednika Tomislava Nikolića Hrvat po nacionalnosti ili francuskog predsjednika Francois Hollandea neki Britanac.
No, valja biti iznad nacionalnih predrasuda. To su bili i u HDZ-u i u SDP-u, cijeneći solidno Jovićevo obrazoavnje, utjecaj i veze koje ima posebice u Velikoj Britaniji. Nakon Slavka Linića, kojeg je jedan portal stavio na prvo mjesto agenata britanske obavještajne službe MI-6, Zagrebom su se ne jednom pronosile glasine, da možda i Jović radi za tu službu. Poznata je sudbina Slavka Linića, a ovo micanje Deana Jovića moglo bi govoriti o “čišćenju” agenata, ali i o namjeri Ive Josipovića da se prije službenog početka predsjedničke kampanje, koja je neformalno već u tijeku, riješi čovjeka zbog kojeg ne bi mogao dobiti glasove “državotvornih” Hrvata.
Što se tiče Deana Jovića, on ima profesuru na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu. Inicijator je Južnoslavenskih studija na Sveučilištu u Rijeci, tako da mu egzistencija nije ugrožena. Ali, što se visoke politike tiče, na nju više ne može računati. Ta njegova jugo-srpska kombinacija paradigmatična je i za službenu politiku Vlade Zorana Milanovića, a pogotovo Pantovčaka. Hoće li to značiti i novi kurs u hrvatskoj politici prema regiji, još je rano za prognozirati. Hrvatska je dobila još jednog političkog mrtvaca, Deana Jovića! Da li će on uskoro osvanuti u Rijeci?(Giancarlo KRAVAR)

Previous articleKantrida rasprodana!
Next articleVIDEO/FOTO: Rijeka – Sevilla 2:2

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here