Home Kolumne PRESSING: Kidam nalijevo!

PRESSING: Kidam nalijevo!

3411
0
Piše: Giancarlo KRAVAR
Piše: Giancarlo KRAVAR
Piše: Giancarlo KRAVAR

“Nikada nije tolika manjina imala toliku financijsku pa posljedično i političku moć. Socijalne nejednakosti su se toliko produbile da su postale smetnja čak i takvom neoliberalnom društvu. Dovele su do krize zapošljavanja, socijalne nesigurnosti, pa onda logično i do pada potrošnje i proizvodnje. Tako je neoliberalizam pojeo samoga sebe”. Riječi su to Antona Vujića, pisca novog programa SDP-a u intervjuu za subotnji Večerni list.

Izbori će se, prema prevrtljivom premijeru i šefu SDP-a Zoranu Milanoviću, navodno održati 22.11 ove godine, kako je pisao Novi list od petka. Kratko, kratko je to vrijeme za izradu programa, kojeg nema ni oporbeni HDZ, koji je, pak, u tu svrhu angažirao stručnjake iz Njemačke. No, u prilog Vladi i lijevoj opciji govore rezultati. Smanjena je nezaposlenost, porasla je industrijska proizvodnja, očekuju se dobri rezultati od turizma, podijeljena su značajna sredstava poduzetnicima iz EU fondova itd.

I lijevi i desni najavljuju da se u predizbornoj kampanji neće baviti ideološkim pitanjima, već prvenstveno pitanjima kako je to u predizbornoj kampanji najavila i predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović – boljeg života. Novog zapošljavanja, kvalitetnije zdravstvene i socijalne skrbi, perspektive mladih u Hrvatskoj, a ne u inozemstvu itd.

O mnogočemu će u predizbornoj kampanji odlučivati novac. Najviše je donacija ove godine, oko milijun kuna, dobio HDZ, potom HNS, oko 600 tisuća kuna, dok je SDP dobio tek oko 150 tisuća kuna. Novac je u predizbornoj kampanji važan, ali ne mora biti odlučujući. Važni su i mediji. A oni su uglavnom lijevo orijentirani, tako da se može očekivati da će oni “besplatno” odigrati svoju ulogu u prilog ljevici.

Tzv. Domoljubna koalicija HDZ-a koja okuplja sedam stranaka prema ispitivanjima javnog mišlljenja vodi za nekoliko postotaka ispred SDP-ove koalicije. Ali, s kim bi oni mogli postizborno koalirati? Ni sa kime!

Potencijalni postizborni partneri Kukuriku koalicije su i Josipovićeva stranka Naprijed Hrvatska – Progresivni savez, koja bi u 8. izbornoj jedinici trebala biti u koaliciji s Primorsko-goranskim savezom ali i Lista za Rijeku s IDS-om, zatim Živi zid Vilibora Sinčića, ORaH Mirele Holy, i slavonski HDSSB.

Nije sve tako jednostavno za prognozirati. Bit će ovo možda jedni od najneizvjesnijih izbora u povijesti mlade hvatske demokracije, ma kada se oni budu održali. Lijevo ili desno? Krezumica, poznati lik iz crtića bi rekao: “Kidam nalijevo!”.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here