Home Kolumne PRESSING: MiD-ovci ponos Rijeke

PRESSING: MiD-ovci ponos Rijeke

1130
0

A dan mi je tako lijepo počeo…Ustao sam, po običaju rano ujutro, doručkovao šato, uvijek otvoreni Otvoreni radio, a kad sam ispijao kavicu i pušio ugodni glas moje omiljene voditeljice Ivane Mišević počinje u 5.30 sati čitati vijesti. Te kako će Slavko Linić danas biti saslušan pred saborskim odborom za nacionalnu sigurnost zbog njegovih izjava o SOA-i, te ovo, te ono, a za kraj vijest da će radnici Motora i dizalica (MiD), nekad u sklopu „3. Maja“, ogorčeni što mjesecima nisu primili plaću, a još više zbog poigravanja sa njihovom i sudbinom tvrtke danas početi uništavati strojeve, a moguće je i demoliranje te jedine u Hrvatskoj tvornice brodskih motora.
„We are living in the material world, and I am a material girl“, zapjevala je Madonna potom na Otvorenom, a ja se prisjetih stihova domaće uspješnice „Kako ću joj reć da varin, kad je u kafiću barin…“. „3. Maj“, brodogradilište koje nosi ime po Danu oslobođenja Rijeke nekad je zapošljavalo više od 7.000 radnika, imalo vlastitu Teritorijalnu obranu, protuzračnu obranu, mogli su obarati avione ako bih ih kojim slučajem napadali iz zraka, a danas?
Bulevar Marksa i Engelsa nekad najduža riječka ulica, nakon demokratskih promjena preimenovana u Zvonimirovu, bila je neki dan blokirana. Blokirali su je radnici MiD-a. U znak protesta. I dok oni, čije obitelji nemaju više ni za hranu, nemaju što izgubiti, vozači automobila okretali su svoje limene ljubimce u suprotnom smjeru da bi stigli na odredište. Nimalo solidarizirajući se sa MiD-ovcima. O, koje li bešćutnosti, ali živimo u divljem kapitalizmu. To smo i htjeli, za to smo i glasovali.
Baš živo mi se jebe što je Predsjedništvo SDP-a odlučilo da se Slavko Linić isključi iz stranke. Moje misli i moje srce je jutros uz radnike MiD-a. Pitam se: hoće li tko iz PU PGŽ poslati u MiD interventnu policiju da spriječi taj čin samodestrukcije radničke klase, hoće li tko i zašto spriječiti taj pravedni gnjev radnika?
Industrijska Rijeka. Na razini simbolike, uspiju li radnici MiD-a uništiti svoje strojeve, industrijska Rijeka može slobodno napisati sama sebi epitaf na nadgrobnoj ploči, zato jer u tom slučaju se od MiD-a ne bi mogao napraviti ni muzej, kao od Torpeda, kao od Hartere, kao od, kao od piši kući, a može i Obersnelu, propale Rijeke. Doista, živo mi se jebe za Linića! Život je negdje drugdje. Sve otužniji za one koji žele da žive i rade od svojeg truda. E, da, evo opet Ivane Mišević na Otvorenom: „U lipnju se najviše gugla o seksu!“. Jebem ti takav život!!! Nema mi druge nego li da se uputim pješke do posla u Novom Listu, čiji portal, za Boga miloga, u svemu, baš u svemu uvijek kasni…MiD-ovci ponos Rijeke!(Giancarlo KRAVAR)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here