Home Najnovije PRESSING: Tko Riječanima ‘soli pamet’ o antifašizmu?

PRESSING: Tko Riječanima ‘soli pamet’ o antifašizmu?

2261
3
Piše: Giancarlo KRAVAR
Piše: Giancarlo KRAVAR
Piše: Giancarlo KRAVAR

Upravo u Rijeci daleke 1919. godine fašizam je stupio na svjetsku scenu. Pjesnik i avanturist, fašist Talijan Gabrielle D’ Annunzio je sa svojim legionarima umarširao u grad u kojemu danas stoluje diktatura jedne partije sa svojim satelitima.

Talijanski fašisti dokinuli su nakon toga Slobodnu Državu Rijeka, koja je bila priznata i od tadašnje Amerike, i protjerali njezina demokratski izabranog predsjednika Riccarda Zanellu. Rijeka je potom bila pod vlašću fašističkog režima iz Rima Benita Mussolinija, pa Hitlerovih nacista, a ovaj je grad bio žrtvom i trećeg totalitarizma 20. stoljeća, Titovog komunizma, pa slobodoljubivi Riječani osjećaju jednak animozitet i prema fašizmu, i prema nacizmu i prema komunizmu.

Na Dan antifašističke borbe 22. lipnja u organizaciji gradskih vlasti na čelu s gradonačelnikom mr.sc. Vojkom Obersnelom organizirana je još jedna tzv. antifašistička diverzija i to sve o trošak građana Rijeke.

U HNK Ivana pl. Zajca upriličen je jučer osnutak Antifašističke lige. Sve to trebao je uveličati počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Stipe Mesić, koji je 1989. godine kad je u Australiji prikupljao novac za osnivanje HDZ-a, pjevao Juru i Bobana (snimka je i danas na You Tube), gradonačelnik Vojko Obersnel koji na Twitteru objavljuje kako voli Dan mladosti, valjda i diktatora Tita, Oliver Frljić koji na praškom bienalu sa svojim programom sudjeluje u sastavu reprezentacije Srbije (sic!), te neizbježni bivši kapetan JNA, drug Pusić koji je sad predsjednik Lige antifašista RH.

U Rijeci u miru i slozi žive Hrvati i čak 22 nacionalne manjine. Ovakve provokacije u funkciji su prevladanog, ali ne i u Rijeci, komunističkog prikazivanja Hrvata kao konstantno fašističkog, pače i genocidnog naroda. Riječkom antifašizmu i antitotalitarizmu nemaju što soliti pamet Obersnel, Frljić, Mesić, Pusić i slični.

Previous articleGrčka izbjegla bankrot: Dogovor s vjerovnicima ovaj tjedan?
Next articleZašto je pametno osigurati svoj dom?

3 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here