Home Kolumne PRESSING: Zašto baš Fiorello la Guardia?

PRESSING: Zašto baš Fiorello la Guardia?

2359
0
fiorello2blaguardia1
Piše: Giancarlo KRAVAR

U potpunosti podržavam inicijativu koja je službeno uručena ministru pomorstva prometa i veza Siniši Hajdaš Dončiću uime Hrvatske narodne stranke, Liste za Rijeku i Akcije mladih da se riječka zračna luka na Krku nazove po Fiorello la Guardiji, nekadašnjem konzulu SAD-a u Rijeci, po kojemu je nazvan i njujorški aerodrom.

Rezultat je to višemjesečne ankete u kojoj se oko 3.500 građana Rijeke i Kvarnera opredijelilo za to ime. Upravo na današnji dan, 2. srpnja 1991. godine je osnovana 111. riječka brigada, a njezina prva akcija je bila zauzeće krčkog aerodroma! Iskrene čestitke svim pripadnicima slavne 111. brigade Hrvatske vojske, koja u Rijeci ima i svoj trg, uz 128. brigadu HV-a.

Davanjem imena Fiorello la Guardia krčkom aerodromu, hrvatska bi vlada pokazala da nije etnocentrična, preciznije kroatocentrična, te da priznaje i poštuje povijest Rijeke, koja nije započela ni 1945. godine kada su partizani oslobodili grad na Rječini od fašista i nacista, ni 1990. godine kada je uspostavljena samostalna i neovisna demokratska hrvatska država.

Umjesno je postaviti pitanje da li će se oko imena Fiorella la Guardie složiti i SDP i HDZ, kao što su se složili oko toga da zagrebački Pleso bude nazvan po prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu, ali inicijativa je službeno zaprimljena i nadležni u hrvatskoj vladi su dužni odgovoriti.

Tko zna, možda bi SDP-u i HDZ-u više pristajalo ime još jednog znamenitog Amerikanca, Al Caponea, koji je tridesetih godina prošlog stoljeća dao sagraditi Riječki neboder, a sve zbog pljačke i korupcije koja u režiji tih dviju stranaka nije prestala, što u Rijeci, što u Hrvatskoj od devedesetih prošlog stoljeća. Šalu na stranu, palac gore za Fiorella la Guardiu.

Previous articleOsnovan Međunarodni institut za Fiumanologiju
Next articleFinance: Dokapitalizacija riječke Luke ne ugrožava Koper

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here