Home Vijesti Presuda dr. Šimiću do kraja ovog tjedna?

Presuda dr. Šimiću do kraja ovog tjedna?

271
0

Suđenje poznatom kardiokirurgu dr. Ognjenu Šimiću optuženom u najvećoj korupcijskoj aferi u zdravstvu, nastavlja se danas i ulazi u završnu fazu, a ovog tjedna moglo bi i završiti. Optužen je da je radeći u riječkoj bolnici kao šef Kardiokirurgije tijekom osam godina primio mito u najmanje 18 slučajeva. Tužitelji smatraju da je »mitologije« bilo i mnogo više, potkrepljuju to podatkom da su u kirurgovoj imovini otkrili da više od dva milijuna kuna nema pokrića u njegovim plaćama i prijavljenim prihodima. 

    Tvrde da je novac od mita skrivao i »prao« kupujući nekretnine i gradeći vilu u Kostreni. Nitko od davatelja nije pak opovrgnuo predaju novca koja se navodi u optužnici. Ovaj tjedan, dan ili dva uoči kraja suđenja, trebao bi konačno progovoriti i dr. Šimić i iznijeti svoju kompletnu verziju događaja, koja se isčekuje s velikim interesom.
   

Nešto sam otkrio, nešto još nisam…
Dr. Ognjen Šimić je optimističan, priprema obranu i vjeruje da će svojim iskazom uvjeriti sutkinju Iku Šarić i njezine suce da nije kriv. Zasad samo prema nekim ranijim pričama možemo nagađati što bi mogao reći.
    – Tvrdim da mi nitko od pacijenata nije ništa dao, govorio nam je u pauzama suđenja i posebno u jednom opširnom višesatnom razgovoru. Nema govora o mitu, ono s Ljerkom Krajnović mi je podmetnuto, još pokušavam odgonetnuti tko je sve umiješan. Neke stvari sam odgonetnuo, ali neke još nisam, uvjeravo nas je tada Šimić. Koga je još »otkrio« u međuvremenu čut ćemo sljedećih dana. Iz jednog dijela priče može se shvatiti da prije svega misli kako je zavjeru protiv njega umiješan njegov nekadašnj i pretpostavljeni, tadašnji šef svih kirurga, prof. dr. Željko Fučkar i još neki liječnici, budući da su mnogi na suđenju rekli teške stvari protiv njega.
   
Šef mu prijetio svojim vezama
Više puta nam je pričao o navodnim sukobima s dr. Fučkarom oko kojih on bazira teoriju da mu se Fučkar osvetio i preko svojih veza namjestio »igru« s Ljerkom Krajnović, koja mu je, a da on ne zna, vjerojatno podmetnula omotnicu s novcem u kancelariji. Tvrdio nam je da mu se Fučkar i ranije prijetio svojim vezama s ondašnjim šefom policije Mirkom Ružićem i nekim Čarićem za koga ni ne zna tko je (ondašnji šef riječke Finacijske policije op. a.).
    Šimić je Fučkara optuživao da je Kliniku vodio iz gostionice Pul Belega, »tamo nas je pozivao i dijelio poslove«.
    – Tako nisam mogao raditi, pa smo se sukobljavali. Na Fučkarov iskaz da se Šimić »ponašao kao faraon« odgovario je da je samo tražio ono što je dogovoreno kad sam dolazio. »Obećavali su mi sale, novu bolnicu, brojnicu ekipu, više liječnika, na kraju ništa. Ipak sam pošteno odradio, osnovao odjel, odgojio sam doktora Medveda, naučio ga operirati, ono što nije znao. Naučio bih i više njih, ali nije bilo »materijala…«
    Šimić smatra kako tajna video snimka navodne predaje novca ne pokazuje ništa i da je ona zapravo ona dokaz koji potvrđuje da nema veze s mitom.
   
Javna tajna, ali bez dokaza
– Godinama se pričalo da Šimić prima novac, to je bila javna tajna, ali nije bilo pravih dokaza. Meni se anonimno javilo barem deset ljudi rekavši da su Šimiću dali novac ili da on to traži. Uputio sam ih na nadležno mjesto za takve prijave, ali nitko to nije učinio, jer su se bojali osvete. Priče sam čuo čak i od nekih doktora, rekao je u svome svjedočenju dr. Željko Fučkar dodavši da je i sam rekao Šimiću što se o njemu priča.
    – Spomenuo sam to i na kolegiju i drugim kolegama, rekao je Fučkar dodajući da ne zna je li što poduzeto, jer su to ipak bile priče bez dokaza pa se nije moglo mnogo učiniti. Odbio je i bilo kakvu zakulisnu igru sa slučajem Ljerke Krajnović, koja mu se požalila, a on ju je kao i druge, rekao je, uputio na nadležno mjesto.
   
Svjedočenje dr. Župana
Dr. Fučkar na svjedočenju je spomenuo da je jednom razgovarajući sa anesteziologom dr. Željkom Županom u šali rekao da je Šimiću lako, jer se priča da svaki tjedan uzima 2000 eura za tim. Tada mu je dr. Župan je rekao da je njemu dr. Šimić nudio da dijele novac. Dr. Župan je bio zgrožen tom nemoralnom ponudom pa je navodno došlo i do sukoba. Dr. Župan je iskreno, hrabro i beskompromisno na sudu ispričao i tu epizodu i potvrdio da mu je dr. Šimić ponudio da sudjeluje u podjeli novca, što je on kategorično odbio, zbog čega je sa Šimićem i došao u konflikt. I niz drugih liječnika i svjedoka na sudu je iznijelo stvari koje ne idu u prilog dr. Šimiću. Zbog svega toga Šimić će ovog tjedana u svojoj obrani morati iznijeti važne protudokaze ako misli poništiti teške optužbe. (Novi list)

Previous articleŠivolija napušta boks?!
Next articleSinteza snimila singl Cedulja

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here