Home Sport Priča o Riječaninu koji je osvojio SP u nogometu

Priča o Riječaninu koji je osvojio SP u nogometu

208
0

Zadnjih dana se često govori o sastavu pojedinih nogometnih reprezentacija koje su sastavljane većinski od nogometaša koji su rođeni u dijaspori (npr. Moroko) ili imaju imigrantsko porijeklo (npr. Francuska). Riječ je o fenomenu koji nije novost, ali ovaj put se su se nogometni stručnjaci sjetili jednog davno zaboravljenog Riječanina/Fiumana – Maria Vargliena. Varglien je rođen u Rijeci 1905. godine za vrijeme Austro-Ugarske. Nakon fašističkog puča protiv Slobodne Države Rijeke, Italija anektira Rijeku i Varglien postaje talijanski državljanin.

Mario Varglien bio je jedan od dvadeset i dva igrača koje je talijanski izbornik Vittorio Pozzo pozvao da igraju na svjetskom prvenstvu 1934. To izdanje, održano u Italiji, tada su osvojili Azzurri. U svojoj karijeri, međutim, Varglien je odigrao samo jednu utakmicu za reprezentaciju, prijateljsku protiv Francuske 17. veljače 1935., pobijeđenu 2-1. U nogometu je debitirao kao nogometaš riječke Olympije; za Olymipiju je igrao 4 sezone do spajanja momčadi s Glorijom, što je dovelo do stvaranja Unione Sportiva Fiumana. Igrao je u novoformiranom riječkom klubu u sezoni 1926./27.; bez fiksne uloge, bio je angažiran kao središnji branič ili kao ofenzivni vezni. Debitirao je u Nacionalnoj diviziji (nekadašnji naziv za Serie A) 1927.-28. kao igrač Pro Patrie. Godine 1928. prelazi u Juventus. U torinskoj momčadi igrao je 14 sezona, osvojio pet talijanskih prvenstava (onih iz tzv. Zlatne petoljetke) i dva talijanska kupa. S crno-bijelim dresom postigao je ukupno 17 golova u 353 utakmice.

Osim Vargliena, važno je napomenuti da je još jedan nogometaš rođen na ovim prostorima bio osvajač SP u nogometu. Ernesto Servolo Pedro Vidal, rođen u Bujama, bio je dio momčadi koja je pobijedila Brazil s 2-1 na stadionu Maracana i osvojila Svjetsko prvenstvo 1950. godine. “Rođen u vrijeme Italije, odrastao je u Argentini i postao svjetski prvak s Urugvajem”, prenosi argentinski portal Cielo Sports tekst o krilnom igraču uoči Svjetskog prvenstva u Kataru. Ulica u argentinskom gradu San Francisco, 200 kilometara od Cordobe, nazvana je po Vidalu., “Vidal, potomak Španjolaca u emigraciji, rođen je 15. studenoga 1921. u mjestu Buje koje je tada bilo pod Italijom, a danas je dio Hrvatske. U tom mjestu na istarskom poluotoku danas živi 4451 stanovnik”, piše portal.

Previous articleLuka Modrić ostaje Vatreni, evo do kada planira voditi Hrvatsku!
Next articleMladić koji je trebao biti u zatvoru napadao i krao po Rijeci

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here