Home Vijesti Prijatelji životinja pitaju – gdje je vegetarijanska turistička ponuda?

Prijatelji životinja pitaju – gdje je vegetarijanska turistička ponuda?

4816
0

Udruga prijatelji životinja danas je na Korzu ponudila kolače bez jaja i životinjskog mlijeka, a svi koji su ih kušali kazali su:  Nemamo nikakve zamjerke. Danas i sutra štand će biti otvoren u Istri. U Puli će se pripremati veganski roštilj  veganski ražnjići, sojini medaljoni i seitan, a Porečani i njihovi gosti sutra će kušati veganske kobasice i tofu.
 Udruga prijatelji životinja danas je na Korzu ponudila kolače bez jaja i životinjskog mlijeka, a svi koji su ih kušali kazali su:  Nemamo nikakve zamjerke.
Danas i sutra štand će biti otvoren u Istri. U Puli će se pripremati veganski roštilj  veganski ražnjići, sojini medaljoni i seitan, a Porečani i njihovi gosti sutra će kušati veganske kobasice i tofu.

Veganima nude ribu
 Želimo upozoriti da se u Hrvatskoj zaboravilo na vegetarijance. Mnogi od njih kada shvate da su gosti drugog reda, više neće doći. Posebno što ugostitelji ne znaju da vegani ne jedu čak ni životinjsko mlijeko, a nude im ribu kao zamjenu za meso  kaže predsjednik udruge Luka Oman.

Da se još ne znamo nositi s različitim željama i potrebama gostiju, potvrđuju podaci o mogućnostima vegetarijanke prehrane u našima turističkim krajevima. U Primorju nema ni jednoga vegetarijanskog restorana, a u turističkim zajednicama bili su iznenađeni kada smo ih pitali što nude ljudima koji ne jedu životinjsko meso i ribu.

U svima našima hotelima i restoranima vegetarijanci mogu dobiti vegetarijanski obrok. Kuhari će im ga pripremiti, ali pravi vegetarijanski restoran ne postoji, kazali su nam u turističkim zajednicama Opatije, Malog Lošinja, Crikvenice, Novog Vinodolskog, Opatije, Cresa, Raba i Krka. Turisti koje interesira smještaj u hotelu s vegetarijanskim restoranom dobit će odgovor kao i mi  bez brige u svakom restoranu dobit ćete bezmesni obrok.

 To nije dovoljno jer vegetarijanci i vegani žele restoran u kojemu se za susjednim ne nude mesni obroci, a ne žele jesti ni s pogledom na ražanj s janjcem ili odojkom. Čak i ljudi koji nisu vegetarijanci ponekad požele pojesti obrok od povrća  kaže Luka Oman.
Ni u Istri nije ništa bolje. U Puli su u dva navrata pokušali otvoriti vegetarijanski restoran, ali više ga nema jer to zbog malog broja gostiju nije isplativo.

Seoski turizam s mesom
 Ne poznajem ni jednog Istrijana vegetarijanca  kazao nam je predsjednik pulskih ugostitelja Duško Černjul. Diplomirana inženjerka kemije, Puležanka Koviljka Aškić, pak, kaže da je bila vegetarijanka pet godina, ali je odustala jer je imala mnogo problema.
 Teško je tražiti povrće s roštilja, a da na njemu nije prije toga pripremljeno meso  kaže Koviljka Aškić.

Ni u šezdesetak seoskih domaćinstava koja se bave seoskim turizmom vegetarijanci neće naći ono što žele, a Roberto Bačac, direktor Ruraslista, kaže da nikada dosad nije dobio zahtjev za vegetarijansku ponudu. (Večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here