Home Kolumne Pripremite tenisice! Sljedeći vikend se na Korzu hoda za život i slobodu!

Pripremite tenisice! Sljedeći vikend se na Korzu hoda za život i slobodu!

1794
0

Sudeći prema najavama, sljedeći vikend, točnije u subotu 19.5., središtem Rijeke će se hodati više nego za Europski tjedan kretanja! Naime, istovremeno će se na Korzu održati dva hoda – Hod za život i Hod za slobodu.

Hod za život organiziraju konzervativci koji se protive abortusu i eutanaziji (“Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svakom djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji. Cilj Hoda za život je skretanje pozornosti na poštivanje svakoga ljudskog života – od začeća do prirodne smrti. Pravo na život temeljno je ljudsko pravo i preduvjet svakoga drugog ljudskog i građanskog prava”, stoji na njihovom webu), a Hod za slobodu ljevičari koji se protive održavanju Hoda za život (“Ova je Facebook stranica nastala kao reakcija građana i građanki grada Rijeke na održavanje Hoda za život, po prvi puta u našem gradu. Iz tog razloga, želimo potaknuti sve naše sugrađane i sugrađanke da se okupimo i pokažemo da se Rijeka zalaže za slobodu izbora svakog ljudskog bića”, stoji na njihovoj FB stranici). Hod za život i odabirom vizualnog identiteta i fotografijama nasmiješenih heteroseksualnih obitelji na svojim promo-materijalima jasno sugerira da je riječ o konzervativnoj skupini koja njeguje tradicionalne vrijednosti, a Hod za slobodu za vizualni identitet odabrao je komunističke motive – fotografiju Spomenika oslobođenja na Delti, djelo riječkog socrealističkog kipara Vinka Matkovića.


Desničari: “I’m a Roman Catholic and have been since before I was born”

Obje povorke kreću u 10 sati, jedni iz smjera Jelačićevog trga prema Korzu i Gradskoj uri, a drugi iz smjera Jadranskog trga prema Gradskoj uri. Hodači iz Hoda za život hodat će za “život, obitelj i Hrvatsku”, a hodači iz Hoda za slobodu hodat će za “zaštitu žena i ženskih života, za obitelj u svim oblicima, za ljubav bez nametnutih pravila i očekivanja”. Nije poznato je li protokolom predviđen susret dvaju grupa hodača nasred Korza i razmjena ideja, stavova i parola no s obzirom na mjesto i vrijeme održavanja ovih evenata, moguće je da padne i kavica na subotnjoj špici!


Ljevičari: “It is symbolic of our struggle against oppression!”

S obzirom da, po vlastitim riječima, obje grupe hodača neizmjerno brinu kako za rođenu tako i za nerođenu djecu (Hod za život:“Hod za život miroljubivi je hod građana u znak potpore svako djetetu – rođenom i nerođenom, njegovoj majci, ocu i svakoj obitelji”; Hod za slobodu: “Djeca, rođena ili nerođena, najosjetljiviji su članovi društva”, možda dvije suprotstavljene strane imaju i više toga zajedničkog nego što se na prvi pogled čini. Ili to ili netko nije previše razmišljao kad je sastavljao opis Hoda za slobodu pa ovaj event najavljuju parolom (“Djeca, rođena ili nerođena, najosjetljiviji su članovi društva”) koja kao da je ispala iz usta Željke Markić. (sp)

Želim hodati za:

 

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here