Home Kolumne Priručnik za vođenje nogometnog kluba za neznalice

Priručnik za vođenje nogometnog kluba za neznalice

5820
2

1) Kako postupiti u kriznoj situaciji.

Vođenje nekog sportskog kluba, neovisno o kojem je sportu riječ, težak je i zahtjevan posao. I koliko god oni manje sposobni sportski djelatnici često upotrebljavaju tu istu rečenicu kako bi opravdavali vlastitu nesposobnost ta rečenica i dalje u potpunosti stoji. Da bi se uspješno vodilo neki klub i to pogotovo pod okolnostima kakve su ove naše hrvatske, uprava mora biti iznimno sposobna kako bi uspješno balansirala između svih čimbenika koji utječu na razvoj kluba. Mora se tako nalaziti sponzore, paziti i maziti igrački kadar rješavati infrastrukturna i logistička pitanja, njegovati dobre odnose sa sedmom silom i navijačima, a po mogućnosti i postići neki sportski rezultat. I još štošta drugo. Al na tom putu izgradnje i održavanja kvalitetnog i uglednog kluba ispriječi se počesto poneka neprilika i nastane manje ili veće krizno stanje.
Recimo kada vam se jedno od prošlogodišnjih najvećih pojačanja počne osjećati nezadovoljno svojom sadašnjom ulogom i počne tražiti premještaj na drugo radno mjesto.
E sad kako je nezadovoljan igrač ujedno i loš igrač u interesu je uprave da nešto napravi po tom pitanju. Evo kako bi recimo u nekom zamišljenom klubu koji je glavni protagonist ove priče moglo teći rješavanje ovakve krizne situacije:

Sportski direktor(u nastavku SD): Š. je nezadovoljan svojim statusom u klubu i želi napustit klub. S obzirom da trener ionako ne računa na njega nema razloga da ga više držimo u klubu.

Izvršni direktor(u nastavku ID) : Istina, ionako ga previše plaćamo da sjedi na klupi. Iako postoji jedan problem.

SD: Koji?

ID: Za njega smo platili odštetu, a ugovor mu ističe tek dogodine. Zamisli blamaže ako ga se sada riješimo bez da išta dobijemo za njega.

SD: Imaš pravo. (zamišljeno) hmmm. Znam što ću. Malo ću se raspitati kod poznanika ima li tko ko bi ga uzeo. Možda Dinamo iz Tirane…..

(nakon par dana)..

ID: I jesi li našao kakvo rješenje?

SD: Jesam, Dinamo nije zainteresiran, ali zato u Koprivnici jesu. Jedino što ne žele dat novce za njega…

ID: Ne žele? Pa što onda nude?

SD: Napadača. Imaju jednog viška, grije im klupu, a ja se pametno dosjetio da kako nama fali špica napravimo trampu. Sve sređeno, samo treba s napadačem obavit razgovor.

ID: Ah, ajde i to je bolje nego ništa. Bar ćemo moć reć da smo popunili deficitarnu poziciju. Ajde ti nazad u Koprivnicu i lijepo to sredi s tim igračem.

(nakon još nekoliko dana)

SD: Eh tvrd je orah ovaj napadač. Traži više novaca nego mu sada daju u Koprivnici. Rekao sam mu da se naša ponuda neće mjenjati. Vidjet ćemo.

ID: Valjda će prihvatiti, više novca ne dolazi u obzir da mu nudimo.

SD: Znam, nego idem sad na razgovor s novinarima da im kažem kako nas ucjenjuje i kako će on zapravo oduzeti mjesto onom malom iz Žminja. Tek tako da javnost bude više protiv njega i da nas ne napadnu ako sve propadne.

(nakon još par dana)

SD: Čujem iz drugih izvora da napadač pregovara i s nekim Nizozemcima. Sve mi se čini da nas samo zavlači.

ID: Hmm.. zeznuto.

SD: Doista, ali ne brini. Imam plan. Upravo idem na još jedan razgovor s novinarima. Sinula mi je naime super ideja sinoć kad sam čitao onaj nogometni forum. Priča se naime da je Koprivničanin psihički nestabilan i dosta prgav karakter. Izjavit ću to na ‘presici’ i reć kako sam to zaključio nakon razgovora s njim te da smo zato mi odustali od njega. A poslije se samo nadovežem na viziju mlade momčadi i potrebu okretanja slijedećem protivniku.

ID: Ti si genije. Izvrsna ideja. Ovako ćemo još ispasti sposobni. …(stanka).. Nego, što ćemo s ovim našim nezadovoljnim?

SD : Ah to.. ma ne brini, smislit ćemo već nešto…(Vladimir Nikolić)

2 COMMENTS

  1. Hhahaha LOL

    Da nije tragično bilo bi komično 🙂

    Ova naša Rijeka je totalna blamaža od kluba

  2. Hehehehe…, ovo je prejako. Svaka čast autoru. Nadam se da će imati još inspiracije. 🙂

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here