Home Vijesti Problem s (ne)održavanjem i zanemarivanjem zelenila u Rijeci postaje sve veći

Problem s (ne)održavanjem i zanemarivanjem zelenila u Rijeci postaje sve veći

237
1
MixCollage 16 Apr 2024 06 28 PM 4875
Foto: Zastita drveza u Rijeci, Mjesni odbor Kozala ((FB), DD

Društvene mreže i mediji bruje od raznih primjera, od sječe zdravih stabala do nestručnog obrezivanja.

Posljednji primjer u nizu sustavnog uništavanja zelenila u Rijeci možemo naći na Pećinama, točnije rečeno u Ulici Janka Polića Kamova.

To je ulica koja je oduvijek bila prepoznatljiva po predivnom drvoredu tzv. koprivića. On je naprosto njen zaštitni znak. Stariji stanovnici će se sjetiti kako se sredinom prošloga stoljeća krenulo u njegovu sadnju, te su stoga emotivno vezani uz taj drvored. Uđete li autom u ulicu, čini vam se da ulazite u zeleni tunel. Za njene stanovnike je to blagodat jer, osim što je lijep i zdrav, pravi krasan hlad i  štiti zgrade od buke i zagađenja.

Ispiljena dva potpuno zdrava koprivića: savršeni primjer tretiranja zelenila u Rijeci

Pred koji mjesec se u visini lokalne crkve koja se obnavlja desio prvi incident. Ispiljena su dva potpuno zdrava primjerka. Bez milosti su uklonjena ne bi li se olakšao pristup građevinskim strojevima. Sličan slučaj se u kulturnom svijetu ne može desiti. Zadnji primjer nebrige desio se nedavno, pred svega par dana. 

Ugušeni koprivići

Negdje na sredini ulice mijenjali su se neki vodovi koji prolaze pločnikom. Spomenimo usput činjenicu da su radovi bili stali prije dovršavanja i tako su građani mjesecima morali gaziti po grotama (!?) A zatim, kad se konačno sve odlučilo privesti kraju, šok i nevjerica! Pločnik je asfaltiran na način da je asfalt praktički ugušio stabla. Naime, nije ostavljeno nimalo prostora oko stabala, već asfalt seže do samih debala. 

Reagiranja: građani negoduju zbog zanemarivanja zelenila u Rijeci

O tome postoje objave i komentari na društvenim mrežama. Možemo pročitati reakcije zgražanja ogorčenih građana i savjete neka se obratimo Mjesnom odboru ili primjedbu unesemo  u aplikaciju Gradsko oko. 

Hoće li se greška ispraviti?

Zar se nikada ništa ne može odraditi kako treba? Slažemo se da građani trebaju reagirati, ali tko uopće radove izvršava na taj način? Na svaku stvar treba ukazivati. Postoji li služba koja to kontrolira? Gdje je struka? Gdje su komunalni redari? Hoće li se greška ispraviti? Živi bili pa vidjeli!

1 COMMENT

  1. A što očekivati od ovakve gradske vlasti?! Samo je nastavila svoj nerad prijašnjih garnitura. Gomila uhljeba i neradnika zaposlenih po babi i stričevima, više-manje u svim gradskim strukturama i gledaju samo svoj interes. Žali bože ovakvog gradonačelnika koji, valjda, ne zna ni gdje je šupalj… vodio bi grad, a nije ni za zapisničara u mjesnom odboru.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here