Home Mozaik Promocija projekta „Poučna staza – Praputnjarske počivala“

Promocija projekta „Poučna staza – Praputnjarske počivala“

576
0


“Težakinje i težaki z Praputnjaka”

U nedjelju 7. rujna, Etno udruga „Težakinje i težaki z Praputnjaka“ održat će svečanu promociju projekta i brošure „Poučna staza – Praputnjarske počivala“ što će biti upriličena u Zlobinu, Bakru i Praputnjaku. Program počinje u 12 sati na Zlobinu gdje će udruge iz Pokuplja, Zagreba, Gorskog kotara i Slovenije dočekati „Težakinje i težaki z Praputnjaka“ i u suradnji s MO „Zlobin“, KUD-om „Žažara“, Udrugom umirovljenika i Alenom Polićem izvesti kratak kulturno-umjetnički program te ih upoznati s poviješću tog mjesta, dok će se ugostiteljski objekt „Na Fili“ pobrinuti za okrijepu. Putovanje kroz zavičaj nastavlja se autobusom kroz mjesta na putu do Bakra gdje će goste u 13 sati u vijećnici pozdraviti gradonačelnik Tomislav Klarić, a nakon razgledavanja kulturno-povijesnih znamenitosti grada, u 14 sati, isplovljava školski brod „Vila Velebita“ na kojem će se ploviti morem i uživati u „primorskom domjenku“. U povratku gosti i domaćini obići će Takala, praputnjarske vinograde čuvene po proizvodnji Bakarske vodice.

Dolaskom na poučnu stazu „Praputnjarske počivala“ u 18 sati kroz priče o baštini, pjesmu i scensko uprizorenje oživjet će vrijeme naših predaka, nakon čega će biti organizirano druženje u Domu kulture „Praputnjak“ gdje će biti podijeljene zahvalnice i pokloni.

S ciljem promoviranja tradicijske baštine, upoznavanja javnosti s običajima svoga kraja, članovi udruge „Težakinje i težaki z Praputnjaka“ istražili su, obradili i zaštitili dio takozvane „Planinarske cesti“ na kojoj su našli jedva prepoznatljive ostatke „počivala“ i studenca. Također, istražujući materijale za ovaj projekt naišli su na niz zaboravljenih podataka, priča i legendi, koje će na ovaj način, scenskim uprizorenjem na autentičnoj lokaciji, pokušati oteti zaboravu. Pokrovitelj projekta je Grad Bakar, podršku su dali i Primorsko-goranska županija i Hrvatska gospodarska komora – Županijska komora Rijeka, sponzori su Istravino d.d., Agro – Rijeka d.o.o., Pekarski obrt „Lucija“ – Krasica, a medijski pokrovitelj Pomorski radio Bakar. Organizator je Etno udruga „Težakinje i težaki z Praputnjaka“, a partneri u projektu su Udruga „Lujzijana“ i Etno-eko udruga „Jabuka“.

 

Previous articleŠimić: Linić mi je obećao pomoć ako pobjedi SDP!
Next articleGoogle Chrome (BETA)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here