Home Vijesti Pronađeni dodatni ostaci rimskih termi

Pronađeni dodatni ostaci rimskih termi

2681
0

Zaštitna arheološka istraživanja, koja se posljednjih mjesec dana provode u dijelu Užarske ulice koji prolazi ispred Croatia recordsa, jučer je obišao i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel s predstavnicima gradskoga Odjela za kulturu.
– Sve ono što je dosad otkriveno i što se još očekuje svjedoči o postojanju visokog stupnja tadašnjega antičkog naselja i dokazuje da Rijeka ima svoju vrlo bogatu povijest, staru nekoliko tisuća godina – naglasio je Obersnel.
Naš je list već pisao o dosadašnjim nalazima koji su pronađeni na ovoj lokaciji, a radi se o dijelu antičkoga bedema, zatim zidovima s oslikanom žbukom koji su pripadali rimskim termama, u sklopu kojih se naišlo i na ostatke hipokausta te dosta oštećeni dio mozaika, a otkrivena je i jedna novovjeka septička jama te cijela sila keramičkih i drugih uporabnih predmeta. Kako nam pojašnjava voditelj areholoških istraživanja iz Hrvatskoga konzervatorskog zavoda Josip Višnjić, tijekom proteklih tjedan dana pronađeni su dodatni ostaci rimskih termi, koji upućuju na to da je prvo antičko kupalište bilo izgrađeno u prvom stoljeću, da bi na prijelazu 3. i 4. stoljeća na istom mjestu bile podignute nove, veće terme.

Još mjesec istraživanja
– Taj je podatak u vezi s činjenicom koja je bila potvrđena još tijekom prošlogodišnjih istraživanja na ostacima rimskoga pretorija u Starom gradu, odnosno vojne utvrde, a govori o tome da je upravo između 3. i 4. stoljeća Rijeka postala značajnije vojno uporište. Terme koje su prije postojale očito su postale premalene za potrebe većeg broja vojnika – pojašnjava Višnjić i dodaje da će se na nekoliko punktova morati bušiti ožbukana podloga termi kako bi se bolje proučilo kupalište starijeg datuma. Ostaci hipokausta, odnosno sustav grijanja kupališta, mogu se jasno vidjeti u obliku malih cilindričnih stupića od opeke, a pripadaju termama iz 3. stoljeća. Uz antičke nalaze, pronađeni su i ostaci još nepoznate srednjovjekovne građevine, za koju je još glasovita riječka povjesničarka umjetnosti Radmila Matejčić pretpostavljala da se radi o crkvi svetog Bernarda, koja je u srednjem vijeku izgrađena na mjestu nekadašnjeg rimskog kupališta. Nalazište je puno i sitnih uporabnih predmeta, od kovanica raznih datuma do manjih amfora i drugih keramičkih posuda, a sve je to već otpremljeno u radionicu konzervatora, gdje će se detaljno proučiti. Komp

Istraživanja na Trgu pul Vele crikve

Za ovogodišnja istraživanja u Užarskoj i na Trgu pul Vele crikve Grad Rijeka je izdvojio gotovo 1.950 milijuna kuna, a uz to su izvedeni i radovi na zamjeni kompletne infrastrukture koja prolazi kroz Stari grad, što je Grad stajalo nešto više od sedam milijuna kuna. Nakon završetka arheoloških istraživanja na dionici od Jelačićevog trga do Trga pul Vele crikve nastavit će se radovi uređenja partera, u smislu popločavanja i postave javne i dekorativne rasvjete, no još je uvijek neizvjesno koliko će trajati radovi oko Kosog tornja budući da to ovisi o nalazima.

letan lokalitet sustavno se dokumentira, a nepokretni nalazi se konzerviraju, zaštićuju i ponovo zatrpavaju, kao što je slučaj s antičkim bedemom, kako se zbog dolaska kisika ne bi izložili naglom propadanju. Tako će se polovica Užarske koja je trenutačno raskopana do idućeg tjedna zatrpati, čime je završena prva faza istraživanja, te će se otvoriti druga polovica ulice i da bi se istraživanja mogla nastaviti i na tom dijelu, što će okvirno potrajati idućih mjesec dana, ovisno o vremenskim uvjetima.

Vrijeme išlo na ruku
– Dosad nam je vrijeme išlo na ruku, s tim da se istraživanje svejedno odvija u dosta teškim uvjetima jer je prostor zbog prolaska gradske infrastrukture prilično skučen, a i neprekidno se nailazi na podzemne vode – napominje Višnjić. Završetkom istraživanja u Užarskoj ulici, poslovi arheologa će se nastaviti i na Trgu pul Vele crikve, tako da će se kroz nekih mjesec ili nešto više dana raskopati i kompletan okolni prostor oko Kosog tornja. Razlog tome je što se rimsko kupalište vjerojatno prostiralo na području današnjeg trga i na istom mjestu se očekuju i ostaci ranokršćanske bazilike, čiji je mozaični pod bio otkriven prilikom manjiha arheoloških iskapanja 90-ih godina, a moguće je da će se naići i na ostatke srednjovjekovnih građevina i groblje. Da se radi o vrlo zanimljivom arheološkom nalazištu potvrđeno je još davnih 60-ih godina prošloga stoljeća, kada se na ostatke rimskih termi naišlo prilikom kopanja temelja za zgradu nekadašnjeg Jugotona. Ipak, tek se prošle godine (kada se popunila »kasa« spomeničke rente) pristupilo zaštitinim arheološkim istraživanjima riječke antičke povijesti, te je prvi program proveden u 2007. godini na području nekadašnjeg rimskog principija, također u Starom gradu. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here