Home Najnovije Proslava blagdana Velike Gospe u Rijeci

Proslava blagdana Velike Gospe u Rijeci

2306
0

U sklopu obilježavanja blagdana Velike Gospe u Rijeci pripremljen je bogat vjerski, kulturni i zabavni program, koji završava hodočasničkom procesijom i svečanom misom koju će u petak, 15. kolovoza u 18.30 sati u Svetištu Majke Božje Trsatske predvoditi nadbiskup i mitropolit riječki msgr. Ivan Devčić.
Kako je kazao gvardijan Trsatskog svetišta fra Lucije Jagec, i ove se u godine u najstarijem marijanskom svetištu u Hrvatskoj na proslavi blagdana Velike Gospe očekuje velik broj vjernika za koje je osmišljen raznolik program. Već danas započinje blagdanska trodnevnica, u sklopu koje će svakog dana u 18.30 sati večernju misu predvoditi fra Zvjezdan Linić.

Na sam blagdan Velike Gospe u petak, 15. kolovoza u Perivoju Svetišta svete mise bit će slavljene u 6,7, 8, 9, 10 i 11.30 sati, s time da se u 10 sati održava Hodočasnička misa, a u 18.30 u hodočasnička procesija s likom Gospe Trsatske i svečanom misom koju predvodi nadbiskup Devčić. Tijekom cijelog dana na trijemu Pastoralnog centra trajat će ispovijed hodočasnika, od kojih će mnogi po prvi put imati prilike vidjeti i koristiti novosagrađani Pastoralni centar – Aulu Ivana Pavla II.

Na Blagdan Velike Gospe za promet će biti zatvoreno Šetalište Joakima Rakovca od raskrižja na Parizu do Frankopanskog trga, Radićeva ulica, Ulica fra Serafina Schona, Frankopanski trg te Ulica Slavka Krautzeka od Frankopanskog trga do raskrižja s Marohnićevom ulicom. Posjetitelji Trsatskog svetišta pozvani su da se koriste javnim gradskim prijevozom, koji će toga dana na linijama 1 i 1a biti besplatan. Tog dana autobus neće stajati na Frankopanskom trgu, već će se putnici moći iskrcati na Trgu Viktora Bubnja.

Kulturno-zabavni program u čast zaštitnice Rijeke

Posjetitelji Trsata moći će vidjeti i skulpturu “Majka” kipara Željka Kranjčevića, postavljenu upravo za blagdan Velike Gospe na odmorištu i vidikovcu na vrhu Trsatskih stuba. Skulptura je nastala kao spomen na žene pomoraca. Trsatsko svetište, posvećeno upravo Majci Božjoj, u svojoj je povijesti postalo svetištem pomoraca, mjestom gdje su majke, žene i kćeri molile i palile svijeće za zaštitu svojih pomoraca. Skulptura je na vrh Trsatskih stuba postavljena privremeno, a želja je autora da o njezinoj vrijednosti i ostanku na tom mjestu presudi javnost.

U sklopu obilježavanja blagdana Gospe Trsatske pripremljen je i bogat glazbeni program, pa tako u Crkvi Gospe Trsatske u 20 sati počinje orguljaški koncert s nastupom Javora Valjka, Alana Kljajića i Ivana Bosnara, koji će izvesti djela Buxtehudea, Bacha, Boellmana, Gigouta, Alaina, Rheinberga i Duboisa. Ulaz na koncert je slobodan, kao i na već tradicionalni koncert koji riječka podružnica Hrvatske glazbene unije (HGU) priprema za blagdana zaštitnice grada, a programom se ove godine obilježava i 15. godišnjica djelovanja strukovne udruge. Tako će i ove Velike Gospe, na platou ispred Dvorane Mladosti s početkom u 20 sati krenuti Primorska priča, zabavni program u režiji grupe Kolaž.

Vela Gospa u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije

Riječki članovi HGU-a organiziraju i glazbeni program u Crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Starom gradu, gdje je trodnevnica započela još sinoć, s misama koje počinju u 19 sati. Na sam blagdan Vele Gospe mise će biti slavljene u 8, 10 i 19 sati. Misu u 10 sati predvodit će generalni vikar Riječke nadbiskupije msgr. Emil Svažić, bivši župnik crkve, koji će s vjernicima proslaviti 25 godina svećeništva.

Župni blagdana Vele Gospe bit će proslavljen dan ranije, u četvrtak, 14. kolovoza u 19 sati misom kojom predvodi riječki nadbiskup Devčić, dok u 20 sati HGU-u organizira koncert “Va dihe mora” u izvođenju ženske klape Luka iz Rijeke. U najstarijoj župnoj crkvi u gradu koja slavi svog patrona, naša najtrofejnija klapa izvest će broje klapske uspješnice. Na koncertu će im se pridružiti i pučki pjevači s otoka Krka – pučke kanturice iz Vrbnika i crkveni zbor Crkve sv. Stjepana iz Dobrinja. Oni će napjeve u izboru muzikologa Ivana Pavačića zapjevati na staroslavenskom jeziku. Pokrovitelji koncerata HGU-a su Odjel gradske uprave za kulturu Grada Rijeke i Primorsko-goranska županija.

U Crkvi Blažene Djevice Marije održat će se i koncert komorne glazbe, koji će u sklopu Festivala komorne glazbe u srijedu, 13. kolovoza u 20 sati izvesti riječki komorni orkestar “Collegium musicum Fluminense” i gosti pjevački. (rijeka.hr)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here