Home Vijesti Prostorni plan županije: Novim mostom po autocesti na Krk

Prostorni plan županije: Novim mostom po autocesti na Krk

1738
0

Želimo biti industrijski razvijena županija. Ne možemo graditi budućnost samo na turizmu, ali uz zaštitu okoliša i sofisticiranu tehnologiju možemo spojiti turizam i industriju – rekao je ravnatelj Zavoda za prostorno uređenje prof. dr. sc. Mladen Črnjar, na obrazloženju izmjene i dopune Prostornog plana Primorsko – goranske županije.

Autocestom do Novog

U obrazloženju je naglasak stavljen na stvari koje se uvelike spremaju promijeniti ustroj Županije – LNG terminal kod Omišlja, te dosad ne spominjanu autocestu. Izrada projektne dokumentacije za autocestu trebala bi započeti nakon završetka gradnja i puštanja u promet riječke obilaznice.

Projekt autoceste nastao je kao odgovor na objektivne potrebe prometa koje riječka obilaznica nije u stanju zadovoljiti, kao i zbog potrebe boljeg povezivanja županije, ali i Rijeke, s ostalim bitnim prometnim pravcima, posebice prema Splitu. Nova autocesta imala bi trasu od Kanfanara na tunel Učku, pa na čvor Permani, od kojeg bi išla na Konj.

Prijedlog da ide preko Dražica na Svilno, iako je praktičan, odbačen je jer bi tako jaki koridor postupno podijelio Grobinščinu. Predviđena autocesta s Konja vodila bi na Križišće. Budući planovi uključuju posve nove koridore od Križišća prema Novom Vinodolskom, koji bi se potom spajao na Žutu lokvu, i jedan pravac prema Krku, gdje se planira i gradnja novog cestovnog mosta i autoceste do Valbiske.

Područje Valbiske time bi dobilo na značenju, a planovi uključuju gradnju trajektnog centra, ribolovne zone i nautičkih pumpi i pristaništa. Takav sjevernojadranski otočki centar svakako bi opravdao zahtjeve za autocestom.

Industrija treba most

Planiranje novoga mosta ponajviše se opravdava dolaskom kapitalnih investicija LNG terminala i planirane druge, petrokemijske, industrijalizacije u istoj zoni otoka, kojom bi područje u krugu 1500 metara dobilo status svojevrsne “zone sigurnosti”.

Odredište je i sidrište brodova za prijevoz ukapljenog plina. Na nove pruge, ipak će se još morati čekati. Svi koje plan zanima, pozvani su da u petak u devet sati, u zgradi Županije, sudjeluju u javnoj raspravi koja će se ticati spornih tema zahvaćenih izmjenom i dopunom prostornog plana županije. (Večernji list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here