Home Vijesti ‘Protiv skupog Energa’ organizira prosvjed, SDP ‘krpa’ većinu u Gradskom vijeću

‘Protiv skupog Energa’ organizira prosvjed, SDP ‘krpa’ većinu u Gradskom vijeću

2609
0

energoprosvjedU inicijativi ‘Protiv skupog Energa’ u tijeku su pripreme za veliki prosvjed koji će biti na rasporedu 8. travnja, dan uoči sjednice Gradskog vijeća na kojoj će opozicija predložit moratorij na poskupljenje cijena od 1.prosinca prošle godine. Prosvjed će u stvari biti prosvjedna šetnja od zgrade Energa (ispred Teatra Fenice) do zgrade gradskog poglavarstva na Korzu 16 i očekuje se znatno veći broj ljudi nego na prvom prosvjedu kada se pred Energom pojavilo 500-tinjak ogorčenih građana.

U međuvremenu su građanima počeli stizati računi za veljaču prema novom pravilniku što znači da je ponovno prekršen zakon. Naime, novi pravilnik je donesen 6.ožujka, a u Energu ga primjenjuju retroaktivno za veljaču. Posjeti li sjedište Energa tržišna inspekcija možemo očekivati novi nalog Prekršajnom sudu i kaznu koju će Energo ponovno isporučiti krajnjim potrošačima umjesto onima koji su odgovorni za donošenje odluka. Novi Pravilnik o obračunu troškova grijanja rezultirao je da su računi onima koji su se puno grijali nešto manji, a onima koji su se malo ili nimalo grijali nešto veći nego ranije.

Tko će biti Obersnelova zakrpa u Gradskom vijeću?

Ljubica Dujmovic Kosovac (1)
Ljubica Dujmović-Kosovac: SDP-ov jocker u Gradskom vijeću?

Paralelno s prosvjedom, opozicijske stranke su u proceduru uputile prijedlog kojim bi se odredio moratorij na poskupljenje od 1.12.2014. Zaključkom bi se zadužio predsjednik skupštine TD Energo d.o.o. da u roku 60 dana od donošenja zaključka sazove izvanrednu skupštinu TD Energo d.o.o. na kojoj bi se preispitali elementi poskupljenja i mogućnosti jeftinije cijene grijanja uz postizanje racionalnijeg poslovanja društva. Tekst zaključka je rezultat kompromisa ostatka opozicije s Laburistima ali ga tri od pet vijećnika te stranke svejedno nisu potpisala pa za izglasavanje u Gradskom vijeću u ovom trenutku nema dovoljno ruku čak ni uz očekivanu podršku HNS-a.

Već su se na Gradskom vijeću u veljači mogli vidjeti ‘neobični’ manevri nekoliko opozicijskih vijećnika. Dio ih se nije pojavio na sjednici, a prisutna Laburistica Ljubica Dujmović-Kosovac nije glasala zajedno sa svojim stranačkim kolegama. U redovima opozicije se i prije događanja s Energom upravo Dujmović-Kosovac označavalo najslabijom karikom krhke opozicijske koordinacije zbog činjenice da ju je u Rijeku po političkoj liniji doveo Slavko Linić krajem svog gradonačelničkog mandata. Pod njenim utjecajem su još dva vijećnika koji se nisu pojavili na prošloj sjednici ispričavši se bolešću, odnosno poslovnim obavezama.

S druge strane, izvori iz SDP-a uvjeravaju da kontroliraju tri opozicijska vijećnika ali ih ne žele u svojim redovima. Stvar će se radije pokušati pogurati prema njihovom izoliranju od Laburista i osnivanju ‘nezavisnog’ vijećničkog kluba. Na taj način bi SDP-u odradili ulogu svojevrsne zakrpe za dva nepouzdana glasa HNS-u, a Obersnelu omogućili da mandat, koji traje do svibnja 2017. godine, mirno privede kraju.(gk)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here