Home Vijesti Prva Povorka ravnopravnosti otkazana zbog optužbe da ‘šteti interesima LGBTQ zajednice’

Prva Povorka ravnopravnosti otkazana zbog optužbe da ‘šteti interesima LGBTQ zajednice’

221
0
pexels martabranco 1173576

Nakon što su se članovi neformalne inicijative Feministički tamburaški front ogradili od pokušaja organiziranja prve LGBTQ povorke u Rijeci od strane portala ReStartaj, došlo je do novog raspleta. Naime, urednica portala ReStartaj je otkazala Povorku ravnopravnosti zbog očitih nesuglasica s Feminističkim tamburaškim frontom. Tvrdi da nije htjela štetiti interesima LGBTQ zajednice (kako je pisalo u demantiju Feminističkog tamburaškog fronta), već je cilj bio širiti toleranciju i ravnopravnost.

Donosimo u potpunosti njezinu izjavu:

“Nakon objave portala Art Kvart demantija neformalne inicijative Feministički tamburaški front otkazujem Povorku Ravnopravnosti.
Događaj ću organizirati u drugačijem obliku, a organizaciju Povorke prepuštam autoru demantija FTF-a. Nepoznati autor na Portalu ArtKvart dana 26.06.2024. objavio je demantij neformalne inicijative Feminističkog tamburaškog fronta u kojem se potiče govor mržnje. Autor demantija predstavlja Povorku Ravnopravnosti drugačijom od zamišljenog, te sam zbog navedenog odlučila javno prozvati FTF da preuzme organizaciju prve riječke Povorke ponosa. 

Događaj koji sam htjela organizirati pod nazivom Povorka Ravnopravnosti ističe ravnopravnost i toleranciju, a prikazuje se da LGBTQ+ zajednica, na koju se u demantiju poziva, traži prava i tolerancije koje nije spremna dati i drugim marginaliziranim skupinama. S obzirom da cilj sigurno nije bio stvaranje dodatnih nesuglasica niti poticanje mržnje koja izvire iz demantija, ne mogu održati događaj pod idejom Povorke. Stoga ću svoju ideju borbe za ravnopravnost i ljudska prava obilježiti događajem drugačije vrste, a o svemu javnost ću obavijestiti najkasnije do 10.07.2024. Ukoliko bude isto moguće realizirati na planirani datum odnosno 29.07.2024. u 18:00 h.

Razlike u viđenju prioriteta: Diskriminacija LGBTQ zajednice

Razočarana sam činjenicom da se Portal ArtKvart doveo na ovu razinu medijske pismenosti, te da se na ovaj način obraća javnosti. Na temelju izjave neformalne građanske inicijative, koje prema zakonu nisu dozvoljene, o kojoj prvi put čujem u javnosti, a na društvenoj mreži Facebook prikazuje se da je riječ o tek 30-tak istomišljenika! Naravno, ponovno feminizam, skupo nas košta, no eto ponovno se svugdje miješa, kao vegeta. Žene nikad nisu imale manje prava. Smiješno, ali istinito članove LGBTQ+ zajednice ne diskriminiraju na temelju spola i/ili slično, već je sve isključivo vezano seksualnim opredjeljenjem. Također, ne zanimaju ih ni prava djece, niti borba za ista, kao ni za nemoćne.

Hoće li biti Povorke ponosa? Na potezu je FTT

Neformalna građanska inicijativa FFT kaže da se ne treba poistovjetiti Povorka ponosa s Povorkom ravnopravnosti, s čime se slažem, a osobito nakon objave njihovog demantija, stoga će događaj biti drugačijeg karaktera, a na organizaciju prve riječke Povorke ponosa, kako su napisali da se istoj nadaju, pozivam autora demantija da bude organizator iste, s obzirom da ima jasnu i bolju viziju, koja zasigurno neće širiti ne tolerancije i/ili mržnje predstavljene u demantiju.” – stoji u priopćenju na portalu ReStartaj.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here