Home Vijesti Putin odobrio ukidanje turističkih viza za strane državljane

Putin odobrio ukidanje turističkih viza za strane državljane

107
0

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je da se dopuste putovanja bez viza za strane državljane bez obzira na njihovu viznu politiku prema građanima Rusije.

Dekret Kremlja od 30. listopada nalaže Putinovom kabinetu da olakša turistička, poslovna, obrazovna, sportska i kulturna putovanja bez viza, čak i ako te zemlje zahtijevaju vize za Ruse.

Ukrajina je, primjerice, uvela vize za ruske državljane dok je Kijev prekinuo diplomatske veze s Moskvom i zatvorila svoje granice s Rusijom kao odgovor na invaziju Kremlja 24. veljače.

Putin je svom premijeru, ministrima vanjskih i unutarnjih poslova, kao i šefu Federalne sigurnosne službe (FSB) postavio rok do lipnja 2023. da izvijeste o svojim prijedlozima.

Osim toga, predsjednik je naredio dužnosnicima da povećaju broj letova, produže turističke vize i obnove ruski program e-viza za građane takozvanih “prijateljskih” zemalja.

Naredba dolazi u trenutku kada je Rusija gurnuta u izolaciju zbog svoje naširoko osuđivane invazije na Ukrajinu.

Uzajamne zabrane zračnog prostora između Rusije i EU-a uvedene zbog invazije ozbiljno su ograničile putovanja, dok su ruski susjedi Finska, Poljska, Estonija, Latvija i Litva većini Rusa zabranili prelazak svojih granica.

Rusija je od 2021. zadržala i proširila popis “neprijateljskih” zemalja, koji uključuje Sjedinjene Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, članice EU-a i njihove zapadne saveznike, kao odgovor na ekonomske sankcije.

Klauzula o putovanju bez viza u dekretu Kremlja ne spominje “prijateljske” ili “neprijateljske” zemlje.

U pomno praćenom govoru protiv Zapada prošlog tjedna, Putin je pozdravio afričke, latinoameričke i određene azijske zemlje kao “prijatelje Rusije”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova izjavilo je državnim medijima u srijedu da će pripremiti prijedloge o e-vizama do kraja 2022.

Previous article‘Zar si mislio da sam jedna od onih žena koje muževi tuku? Braneći se od napadača, žena mu razbila šipku o glavu, sve gledalo dijete.
Next articleBurna rasprava o garaži Stari Grad: jesu li parkirna mjesta premala ili vozači nekulturni?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here