Home Vijesti Putin želi povratak SSSR-a, a regije otcjepljenje: Zagovornici ideje cijepanja Rusije, a...

Putin želi povratak SSSR-a, a regije otcjepljenje: Zagovornici ideje cijepanja Rusije, a ovo su prvi kandidati!

181
0

Dok ruski državni vrh mašta o oživljavanju “velikog i jakog” Sovjetskog Saveza, ideja o preuzimanju najveće zemlje svijeta dobiva sve više pristalica u ruskim regijama.

Društvenim mrežama proširila se snimka obraćanja ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua vojnim i političkim čelnicima Rusije.

– Sve je ovo samo privremeno. Bit će opet dobro. Imat ćemo novi Sovjetski Savez, velik i jak. Bit će opet mir. Nitko neće otići – rekao je Šojgu.

Ukrajina je prethodno rekla da je neizazvani sukob pokušaj ponovnog preuzimanja zemlje, koja je oslobođena vlasti Moskve raspadom Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ova šokantna Šojguova izjava događa se u trenutku kada je u Pragu završio Forum slobodnih naroda Rusije na kojem su predstavnici nacionalnih manjina Rusije usvojili deklaraciju o “dekolonizaciji” te zemlje.

Prema sudionicima foruma, ruski predsjednik Vladimir Putin je izgradio “diktatorski sustav s prosperitetnom metropolom”, koji crpi resurse iz podređenih “kolonija” i koristi ih za zadovoljenje “imperijalnih ambicija”.

U Americi se sve češće spominje potreba za “dekolonizacijom” Rusije, a zapadni mediji pišu da je ponovno zaživjela ideja o podjeli najveće zemlje svijeta.

Također postoje naznake pokreta za neovisnost u ruskim republikama. Federacija se sastoji od 85 pokrajina, od kojih su 22 republike, od kojih svaka predstavlja različitu etničku pripadnost. Autonomiju su dobili nakon raspada SSSR-a. Međutim, manjine u republikama negoduju što im država “otima sredstva i zanemaruje njihove potrebe”.

Analitičari – kako unutar tako i izvan Rusije – stoga sve više razmatraju scenarije raspada Ruske Federacije i njezine transformacije u niz neovisnih država.

Kako piše “EU Observer”, rat Rusije s Ukrajinom opterećuje ionako slabu ekonomiju i potkopava snagu režima. U jednom trenutku bi se cijeli sustav mogao srušiti.

To su najizgledniji kandidati za odcjepljenje juga, istoka i središta Rusije.

Jug

Ingušetija, Čečenija i Dagestan imaju ukupno 5,2 milijuna stanovnika.

U posljednjem desetljeću taj se broj povećao za preko 13 posto. Sve tri pokrajine pokazuju snažne nacionalne identitete, prakticiraju islam i pribjegavale su antiruskom nasilju u prošlosti.

Ističe se Čečenija koja je u 19. stoljeću vodila višedesetljetni rat protiv Rusije te dva nacionalno-oslobodilačka rata 1990-ih. Njegov trenutni vođa, autoritarni moćnik Ramzan Kadirov, uživa široku autonomiju i, uz prave poticaje, lako bi mogao okrenuti leđa Moskvi.

Nakon što su velike borbe u drugom čečenskom ratu završile u travnju 2000., čečenske pobunjeničke i terorističke aktivnosti nastavile su se u 2010-ima. Počelo je uzimanjem škola za taoce u listopadu 2002. i rujnu 2004., što je rezultiralo brojnim smrtnim slučajevima.

Nakon toga je bilo nekoliko bombaških napada: u ožujku 2010. u moskovskom metrou, u siječnju 2011. na moskovskom aerodromu Domodedovo i u prosincu 2013. na željezničkom kolodvoru u Volgogradu. Odgovornost za bombaški napad preuzeo je Emirat Kavkaz, radikalniji dio čečenskih, inguških i dagestanskih militanata.

Istok

Ključne pokrajine zemlje na krajnjem istoku Rusije su Sahalin, Primorski kraj, Habarovsk, Kamčatka i Republika Saha (također poznata kao Jakutija). Prva četiri teritorija naseljavaju prvenstveno Rusi, a Sakha je dom Jakuta.

Ukupan broj stanovnika ruskih regija je 3,6 milijuna, au Jakutiji 990 tisuća. Prvi su se u prošlom desetljeću smanjili za 4,1 posto, a drugi porasli za 3,3 posto. Ovih pet teritorija imaju značajna rudna bogatstva.

Financiran i razvijen početkom 2000-ih od strane konzorcija predvođenog SAD-om i Japanom, Sahalin ima značajan kapacitet za proizvodnju i izvoz nafte i prirodnog plina svjetske klase. Primorsko područje ima nekoliko luka koje su ključne za rusku pacifičku trgovinu. Luka Kozmino je terminalna stanica za naftovod Istočni Sibir – Tihi ocean (ESPO). Kozminova susjedna luka Vostochny izvozi ugljen u Kinu, Japan, Južnu Koreju i Tajvan.

Osnova gospodarstva Jakutije je rudarstvo. Gotovo 100 posto ruskog rudarenja i obrade dijamanata odvija se na tom području. Osim toga, primarni izvor izvoza ruskog ugljena preko Kozmina je Jakutija. Kombinirana godišnja proizvodnja zlata u Jakutiji i Habarovsku iznosi 64 metričke tone, ili više od 20 posto ukupne ruske količine.

Iako su Jakuti manjina u svojoj republici, posljednjih su desetljeća doživjeli nacionalnu renesansu, što dokazuje i njihovo autohtono ime Sakha. Khabarovsk je u međuvremenu bio u središtu redovitih masovnih prosvjeda između srpnja 2020. i 2021. Ti prosvjedi svjedoče o rastućem antimoskovskom raspoloženju na tom području.

Centar

Od 85 ruskih pokrajina, Tatarstan i Baškortostan dvije su od rijetkih koje imaju jedinstveno ustavno uređenje koje im daje značajnu autonomiju. Zajedno imaju gotovo osam milijuna stanovnika koji su se u posljednjem desetljeću povećali za oko 0,4 posto.

U republikama se nalazi naslijeđena ruska proizvodnja sirove nafte, koja proizvodi oko milijun barela dnevno, ili oko 10 posto ukupne ruske proizvodnje. Samo Tatarstan ima oko 7,3 milijarde barela rezervi, što je ekvivalent 30-godišnjim zalihama pri trenutnim stopama proizvodnje.

Osim proizvodnje ugljikovodika, ove dvije regije su, u usporedbi s ostatkom Rusije, gospodarski raznolike i imaju jake proizvodne i poljoprivredne sektore. Regije imaju pristup nekoliko riječnih sustava, kao i željeznicama, što ih stavlja na raskrižje trgovačkih putova. Zajedno imaju visoku neto izvoznu trgovinsku bilancu s izvozom od 15 milijardi dolara i uvozom od 1,6 milijardi dolara.

Devedesetih godina prošlog stoljeća, nakon raspada Sovjetskog Saveza, Tatarstan je referendumima i sporazumima s Kremljom ostvario puni suverenitet.

Kada je Rusija priznala suverenitet Abhazije i Južne Osetije nakon ruske invazije na Gruziju u kolovozu 2008., Tatarstan se proglasio neovisnim i zatražio od Ujedinjenih naroda i Rusije priznanje. Ignorirali su zahtjev.

Previous articleHajdukov kapitalac najtraženiji na Transfermarktu
Next articleMladi britanski vojnik umro tijekom vježbe, temperatura je bila veća od 40 °C

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here