Home Kolumne Putinova Nova Rusija na klanje šalje tisuće rezervista bez ikakvog iskustva!

Putinova Nova Rusija na klanje šalje tisuće rezervista bez ikakvog iskustva!

337
0
Piše: Boris Bradarić

Prodaje se mantra po ruskim imperijalističkim krugovima da Rusija ne smije izgubiti ovaj rat. Bez obzira je li odluka o napadu na Ukrajinu bila ispravna ili ne, sada protagonisti ruske imperijalističke politike nastoje Rusima objasniti da su svi Rusi u istom vlaku. Ako izgube rat posljedice za Rusku federaciju biti će nesagledive i to se ne smije dopustiti. Ova duboko koruptivna i oligarhijski vođena država nastoji dodatno motivirati svoje građane koji se još uvijek negativni naspram ovom ratu da se akiviraju jer je došla u opstojanost majčica Rusija. Rusija se ne bori više protiv nacionalista nego protiv NATO zemalja koje podržavaju ukrajinske ”fašiste”. Ilegalna aneksija ukrajinskih regija je pravni okvir za rusku mobilizaciju, kako bi se ispunili ti pravni uvjeti da se ona uopće proglasi. Maske su totalno pale i Putin donesi odluke koje su sve više iracionalne. Čak se miješa i u vojnu taktiku koja se pokazala ubitačnom za tisuće ruskih vojnika.

Da se razumijemo, ruska vojska je ogledalo same države tako da su veliki novci i tu isparili. Oprema i oružje koje se ponosno pokazivalo na paradama je bilo samo simboličkog značaja i u malim količinama. Bez vrhunske zapadne elektronike to je bila samo hrpa željeza. Povrh toga ruska vojna doktrina još uvijek se temelji na sovjetskoj doktrini gdje su ljudski gubici nebitni, a odluke se donose odozgo, bez da niži oficiri iste mogu korigirati na temelju razvoja situacije na bojišnici. Maltretiranje po čak i silovanje mladih vojnika cijelu tu jednu situaciju rade mučnom i nesnosnom. Većina tih profesionalnih vojnika dolazi iz siromašnih i zabačenih krajeva pa im je odlazak u vojsku jedino rješenje. Razlog zašto ti ruski vojnici rade ratne zločine upravo govori o njihovoj frustraciji i situaciji u kojoj su se našli kada protiv sebe imaju profesionalnu i motiviranu vojsku koja ima jednu sasvim drugu vojnu doktrinu.

Putinovo tvrdoglavo nastojanje da po svaku cijenu zadrži zapadnu obalu Dnjepra stavila je rusku vojsku u nezgodan položaj. Neke elitne jedinice su prebačene tamo i pitanje je vremena kada će se morati povući ili će biti uništene. 1st Guards Tank Army je desetkovana na istočnom bojištu pa ako i ove elitne jedinice budu desetkovane, ne vjerujem da će rezervisti uspjeti zaustaviti ukrajinsku profesionalnu vojsku. Biti će to krvoproliće neviđenih razmjera. Ti ljudi nemaju nikakvu taktičku obuku niti imaju niže časnike za tako nešto. U ovom modernom ratu gdje se dronovima navodi artiljerijska vatra i gdje Ukrajinci dobivaju skoro online obavještajne podatke, kako od vlastitih dronova tako i od savezničkih satelita, ti rezervisti mogu biti samo topovsko meso na fronti.

Kako stvari stoje Ukrajinska vojska će osloboditi zapadnu obalu Dnjepra najdulje do kraja ove godine ako ne i još brže. Ako desetkuju te preostale ruske elitne jedinice, onda će stvati za rusku vojsku biti samo gore. Za vjerovati je da će onda Ukrajinci krenuti prema Mariupolu kako bi presjekli kopneni koridor. Budući da Ukrajinci pritišću na svim frontovima negdje će ruske linije morati popustiti. Ova taktika se je pokazala učinkovitom a motivirana vojska u naletu s preciznim zapadnim naoružanjem biti će prejaka za ruske rezerviste i preostalo rusko časničko osoblje. Koliko mrtvih ruskih mladića je vrijedno teritorija da bi se zadovoljili ruski imperijalisti?

Previous articleEnergo pozvao preostale korisnike da se prebace u Gradsku plinaru Zagreb
Next articleBilićeva druga utakmica na klupi Watforda trajala je 110 minuta

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here