Home Biznis Radno industrijske zone kao motor pokretač razvoja

Radno industrijske zone kao motor pokretač razvoja

1676
0

IMAG0912Podršku kandidatkinji za načelnicu Kostrene u II. krugu izbora Mireli Marunić i njenom zamjeniku Davoru Willheimu došli su dati zamjenik i pomoćnik ministra gospodarstva Alen Leverić i Vedran Kružić.
Na probleme u gospodarstvu i mogućnosti koje nam otvara ulazak u EU Općine Kostrena upozorio je kandidat za zamjenika načelnice Davor Willheim „Gospodarstvo Kostrene temelji se isključivo na velikim privrednim subjektima INA, HEP i Viktor Lenac iz kojih se preko komunalnih doprinosa inercijom puni općinski proračun. Naša radno – industrijska zona je već više od 15 godina projekat u realizaciji odnosno gotovo da i nije zaživio. Tri su ključna razloga za ovakvo stanje:
1. Neriješeni imovinsko pravni odnosi: Općina se već desetak godina spori sa mještanima,
2. Sporo i neefikasno realiziranje prostornih planova i
3. Nemotiviran odbor za gospodarstvo pri općinskom vijeću koji se u zadnjih 4 godine sastao tri puta, bez dnevnog reda i zaključaka.

Osim spomenute radne zone Šoići, Kostrena ima još dvije zone sa istom namjenom, te nikako nebi bilo dobro, da i te dvije zatekne ista sudbina kako i spomenutu, odnosno višegodišnje čekanje realizacije otvaranja prema malim gospodarskim subjektima.

Važno je danas napomenuti da je trenutna situacija naklonjena upravo ovakvim projektima te je dobra prilika za potraživanje Europskih investicijskih fondova, koje Općina uz adekvatne projekte može iskoristiti, te za uložena mala financijska sredstva ostvariti puno veća nepovratna sredstva iz EU fondova. U takvim uvjetima nova načelnica u Općini Kostrena bi se okrenula i zapošljavanju dodatnog mladog kadra u svrhu čim boljeg korištenja spomenutih sredstava.“
Leverić i Kružić su se na ovu temu spremno odazvali te obećali punu pravnu i savjetodavnu pomoć kao i podršku za gospodarski razvitak Kostrene.

Zamjenik ministra gospodarstva Alen Leverić rekao je kako Općina Kostrena ima odličnu geostratešku poziciju koja je u današnjim uvjetima jedan od ključnih faktora razvijanja radnih – industrijskih zona. „Važan čimbenik je također općinska uprava, koja mora osigurati preduvjete za takve zone te mora biti i servis poduzetništva. Posebna pažnja uz već navedeni uvjet mora biti usmjerena i prema ulaganju u ljudski kapital kao i uz adekvatne projekte, jer time se stvaraju osnovni preduvjeti za dobivanje sredstava iz EU fondova. U realizaciji ministarstva je i projekt poticaja zapošljavanja, te svako novo radno mjesto, ministarstvo će podržati sa 3000 – 6000 Eura. Razvili smo i projekt poticaja za mikropoduzetnike, porezni i carinski poticaj. Svjesni potrebe edukativne razine osmišljen je i poticaj za usavršavanje kao i poticajne mjere za kapitalne troškove investicijskog projekta te poticajne mjere za radno intenzivne investicijske projekte.“

Prema riječima pomoćnika ministra Vedrana Kružića u planu je i ponovo pokretanje Termoelektrane no na način korištenje plina kao pogonskog sredstva, koje se poklapa sa završetkom LNG terminala na Krku, koje teče po planu. Na taj način se osiguravaju radna mjesta no i ekološki prihvatljiviji
uvijeti rada Termoelektrane.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here